Helyi közélet

2018.10.15. 16:13

Nem mindegy, milyen malacot enged lakásába

Nyíregyháza - Néhány alapszabályt érdemes lefektetnünk a tengerimalacokkal kapcsolatban.

Nyíregyháza - Néhány alapszabályt érdemes lefektetnünk a tengerimalacokkal kapcsolatban.

Sokunk szívébe belopják magukat ezek a kedves, szőrös rágcsálók, ám megéri mérlegelni a következő tényeket, mielőtt elkötelezzük magunkat feléjük. A tengerimalacok társas lények, így nem szabad őket magányosan tartani. Éppen ezért a lakásban is körültekintően kell kiválasztanunk ketrecük számára a helyet. Fontos, hogy gyakran lássanak minket, azonban óvakodni kell a huzatos vagy erősen napsütéses helyektől.

A ketrec nagysága kardinális kérdés, ugyanis ezek a rágcsálók igen mozgékonyak és játékosak, szükségük van a tágas térre. Ha tehetjük, hosszabb-rövidebb időre engedjük őket szabadon a lakásban is. A ketrec aljára nagy szemű faforgácsot szórhatunk, kerülendő viszont a gyantás vagy aromás faháncs. Szeretnek rejtőzködni, ezért szívesen veszik, ha biztosítunk számunkra egy búvóhelyet. Játékszerként adhatunk nekik wc papír gurigákat és kartondobozokat is.

Élelem és higiénia

Noha nevükben benne van a malac, valójában szeretik a tisztaságot, ezért célszerű napi szinten kitakarítani ketrecüket. Karmukat havi szinten ellenőrizzük és vágjuk, ugyanis a felnőtt egyedek karma nem kopik olyan ütemben, mint a természetben. Alapvető táplálékuk a jó minőségű széna és pelletált tengerimalac táp, de kedveskedhetünk nekik néhány karika zöldséggel, vagy gyümölccsel is.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában