Helyi közélet

2018.10.31. 13:06

Olasz földön szólt a magyar nóta

Fehérgyarmat - Ének, zene, városnézés, pizza és tiramisu: ezek szerepeltek a torinói étlapon.

Fehérgyarmat - Ének, zene, városnézés, pizza és tiramisu: ezek szerepeltek a torinói étlapon.

A Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekcsoportja a napokban Torinóban járt. No nem azért, hogy Cristiano Ronaldo focitudásában gyönyörködjenek, épp ellenkezőleg: az ő énektudásukat élvezhette a helyi tudományegyetem közönsége.

Meginvitálta földijeit

– Régi vágyam vált valóra azzal, hogy a nemzetközileg is ismert és elismert Kodály-módszert itt, Torinóban is megismerhették a zenét szerető és ahhoz értő olasz emberek – kezdte lapunk tájékoztatását Udud Éva, a torinói konzulátus konzuli felelős ügyintézője, kulturális referense, aki nem véletlenül éppen a fehérgyarmati iskolásokat invitálta meg Olaszországba, hiszen maga is a szatmári városban nőtt fel.

– A diákok és kísérőtanáraik szombaton érkeztek meg és már aznap délután ellátogattunk az Olasz Kodály Zenepedagógiai Társasághoz, ahol közösen énekeltünk és beszélgettünk a Kodály-módszerről, a két ország gyakorlati tapasztalatairól, az ott eltöltött idő kiváló hangulatban telt. Este megkóstolhatták a fiatalok az igazi olasz tésztát és tiramisut, másnap délelőtt pedig megtekinthették Torino belvárosát. Egy délutáni csendespihenő, itteni nevén szieszta után elindultunk a Torinói Tudományegyetem Aula Magna dísztermébe, ahol a fehérgyarmati kórus egy számomra feledhetetlen bemutatót tartott a Kodály-módszer illusztrálásaként, csaknem telt ház előtt. A nézők között voltak szakmailag hozzáértő, azaz vájt fülű emberek is, akik szintén elégedettek voltak a látottakkal s főként a hallottakkal. Másnap, azaz hétfőn újra városnézés volt a program: jártunk a Pó partján, a híres tereken, a Keresztelő Szent János Dómnál, ahol Jézus leplét őrzik, de felkerestük a Giuseppe Verdi Zeneakadémiát, ahogy Kossuth Lajos szobrát is, itt természetesen elhelyeztünk egy emlékszalagot is – emlékezett vissza az elmúlt napokra a kirándulás kiötlője és megálmodója, illetve a programok kivitelezője, Udud Éva, akitől megtudtuk azt is: a konzuli feladatok közül az egyik legszebb az, mikor sikerül a magyar fiatalok számára kulturális élményeket adni, a határokat kitágítani, s szembesülni azzal, kis országunk milyen komoly nyomot hagyott a világörökségben.

Buszon és a múzeumban is

– A gyerekek és kísérőik egyik ámulatból a másikba estek a gyönyörű város látványosságaitól. A gyerekek mindenhol énekeltek (a Gerencséri utca, a Madárka, madárka és a Béreslegény című dalokat, a szerk.), látszott, hogy igazi öröm ez számukra: buszon, múzeumban, templomban, étteremben. Nagyon büszke voltam rájuk, mindenhol dicséretet kaptam, nemcsak a szakmai részre, hanem a viselkedésükre is. Hihetetlenül jól nevelten és tiszteletteljesen viselkedtek – dicsérte a Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjait és kísérőtanáraikat Udud Éva.

Nagy siker volt a fellépés

– Megmutathattuk az olasz zenepedagógusoknak, mi is az a Kodály-módszer – mondta a keddi hazatérés után Balla Kálmánné, a Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, akitől megtudtuk: 11 gyermek 6 pedagógus kíséretében repült ki Torinóba. – A gyerekek évek óta Ruszka Tünde ének-zene tanár keze alatt pallérozódnak. Szeretném megköszönni Udud Évának azt, hogy megszervezte az utat, illetve a helyi vállalkozóknak és Fehérgyarmat polgármesterének a támogatást – mondta Balla Kálmánné.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában