Helyi közélet

2018.10.11. 12:06

Szívesen látott vendégek

Nyíregyháza - A hazai színjátszás kiválóságai érkeznek Nyíregyházára.

Nyíregyháza - A hazai színjátszás kiválóságai érkeznek Nyíregyházára.

A színházkedvelők az elmúlt években megszokhatták, hogy nem csak a VIDOR Fesztiválon láthatják a hazai színjátszás kiválóságait, de év közben is számos vendégelőadás közül is válogathatnak. Aki látta, biztosan nem felejti el a Száll a kakukk fészkére című Orlai-produkciót, de emlékezetesek a Nézőművészeti Kft. előadásai, mint ahogy Mácsai Pál Örkény-estje is sokáig kíséri a nézőket. Az előttünk álló időszak is bővelkedik remek darabokban, több VIDOR-os előadás is visszatér a Móricz Zsigmond Színházba, így azok is megnézhetik ezeket, akik akkor lemaradtak róluk.

A hatalom kulisszái mögött

Október 20-án délután négytől és este fél nyolctól is bemutatja a Kultúrbrigád és az Átrium az Igenis, miniszterelnök úr című válságkomédiát. A gazdasági válság tetőpontján az angol miniszterelnök azzal szembesül, hogy egy keleti ország külügyminisztere erkölcsileg megkérdőjelezhető és hatalmas botránnyal veszélyeztető, ám gordiuszi megoldást kínál Európa problémáira. Milyen áldozatot lehet hozni a politika és közgazdaság oltárán, a bulvárlapok szenzációra éhes újságíróinak gyűrűjében? Antony Jay és Jonathan Lynn politikai komédiája a hatalom kulisszái mögé enged betekintést. A főbb szerepekben Hevér Gábort, Alföldi Róbertet és Parti Nórát láthatjuk, a rendező Znamenák István.

Párok és alteregók

November 16-án a Játékszín a Legyen a feleségem című darabot mutatja be Nagy Sándorral, Kovács Patríciával, Gálvölgyi Jánossal, Tóth Enikővel. Nagy bajban van a főszereplő, Jim Watt, az egyik londoni brókercég vezetője. No, nem a tőzsdei hírek ingatták meg pozícióját; sokkal inkább viharos magánélete szúrt szemet a házasságpárti nagyfőnöknek. Csoda hát, ha az esti partiig Jim több hölgyismerősének is megteszi címbéli ajánlatát? Hogy ki lesz a befutó, azt nem tudhatjuk, de azt igen, hogy fergeteges komédiát láthatnak a nézők.

Egy nappal később párterápián vehetnek részt a nézők Balla Eszter, Debreczeny Csaba és Mészáros Máté jóvoltából. Daniel Glattauer remekműve egy házaspár vívódásait tárja a közönség elé. A férj és feleség pszichiáterhez fordulnak. Frenetikus helyzetek, mulattató fordulatok és meglepetések során ismerjük meg nem csak a páciensek, de a pszichiáter életét is. Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja a nézőket a meglepetések felé…

És még mindig nincs vége: november 24-én Second life, avagy Kétéletem. Az Orlai-produkcióban Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Mészáros Máté, Ötvös András és Schruff Milán játszanak el a gondolattal: mi lett volna, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életükben.

Öt fiktív élettörténetben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói – mi mást mondhatnánk? Kihagyhatatlan!

A női lélek megannyi arca

Október 27-én a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Csákányi Eszter az Akit az istenek szeretnek című önálló estjével érkezik Nyíregyházára. A téma örök: nők – végletes lelkiállapotban, nők, akik alárendelik magukat a férfinak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból a magányt és akik mégis mindig életben maradnak. Csákányi Eszter mutatja be őket nagy empátiával és rokonszenvvel, humorral és öniróniával. „Magamról és a női lélek megannyi arcáról mesélek ebben az estben”– mondta az előadásról Csákányi Eszter.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában