Helyi közélet

2018.10.28. 14:02

Ünnepi szentmise a Rákóczi–emléknapon

Kisvárda – Október 27– én Budapesten a Szent István–Bazilikában immár hagyományosan emlékeztek a nagyságos fejedelmünk, II.Rákóczi Ferenc magyarországi hamvainak hazahozatala és újratemetésének 112. évfordulójáról. Hőseinkre emlékezni nemes kötelesség!

Kisvárda – Október 27– én Budapesten a Szent István–Bazilikában immár hagyományosan emlékeztek a nagyságos fejedelmünk, II.Rákóczi Ferenc magyarországi hamvainak hazahozatala és újratemetésének 112. évfordulójáról. Hőseinkre emlékezni nemes kötelesség!

112 évvel ezelőtt hozták haza Rodostóból II. Rákóczi Ferenc hamvait. Az évforduló alkalmából október 27– én, a Szent István Bazilikában megtartott szentmisével, majd a fejedelem Kossuth téri szobránál koszorúzással emlékezett a Rákóczi Öröksége Mozgalom László Ferenc vezetésével és a Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület Novák Gyula vezetésével és barátaik. Hőseinkre emlékezni nemes kötelesség! Háromszoros, vivát, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére és emlékére! II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléke örökké élni fog!

Megemlékező Szentmise és koszorúzás

A kisvárdai Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület néhány tagja is részt vett (Barabás Zoltán, Katkó László, Majoros Sándorné, Majoros Sándor, Szeregnyi György, Szeregnyi János és Vass Péter) II. Rákóczi Ferenc hamvai hazahozatalának 112. évfordulóján a Szent István Bazilikában tartott megemlékező istentiszteleten október 27–én, szombaton. A Szeregnyi testvérek, György és János által vezetett kisvárdai hagyományőrző csoport tagjai már évek óta emlékeznek II. Rákóczi Ferencre s annak az 1703–1711 közötti szabadságharcára. Az eseményről Szeregnyi György a Hagyományőrző lelkes kis csapat vezetője a következő képen számolt be.

– Felemelő érzés volt a Bazilikában megtartott megemlékező Istentiszteleten részt vennünk. A helyszín és a Novák Gyula vezette Rákóczi Lovasai hagyományőrző tagjaival együtt vettünk részt az eseményen, ahol méltó képen emlékezhettünk meg, a mélyen vallásos fejedelmünkről. A szentmisét Kómár István Rákóczifalva plébánosa celebrálta és a helyi énekkar kísérte. Most is velünk imádkozott Sinkovits Vitay András is. A mise után lelkes hagyományőrzők alkotta csapat átsétált a parlament elé, ahol megkoszorúztuk vezérlő fejedelmünk lovas szobrát. Külön meg kell köszönnünk László Ferenc kitartó és a fáradhatatlan munkáját, amit a megemlékezés érdekében tesz és tett. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Kossuth téren lévő Rákóczi szobor talpazatánál, tiszteleghettünk a koszorúzás alatt.

De el kell ismerni azoknak is a részvételét, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt. Lélekemelő volt a részt venni ezen a megemlékezésen! Vivát! Vivát! Vivát! Rákóczi!

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában