Helyi közélet

2018.11.25. 12:52

A szemészet hat évtizede Kisvárdán

Kisvárda – Szakmai előadások, visszaemlékezés, jövőkép és születésnapi torta, ahogy az a születésnaphoz illik, ünnepelte önálló működés megkezdésének hatvanadik születésnapját november 23 – án, péntek délután, a Felső – Szabolcsi Kórház Szemészeti Osztálya az intézmény tanácstermében.

Kisvárda – Szakmai előadások, visszaemlékezés, jövőkép és születésnapi torta, ahogy az a születésnaphoz illik, ünnepelte önálló működés megkezdésének hatvanadik születésnapját november 23 – án, péntek délután, a Felső – Szabolcsi Kórház Szemészeti Osztálya az intézmény tanácstermében.

A jubileumi ülés megnyitásaként a résztvevőket Komár Anna Eszter cselló előadása, zongorán kísérte Miller Olga. A zenei felvezetést követően, Dr. Veres Eleonóra orvos igazgató köszöntötte a jubileumi ülésen megjelenteket, megköszönve, hogy a meghívást elfogadták, s előadásaikkal hozzájárultak a jubileumi ülés szakmai színvonalának emeléséhez.

Szakmai munkákról

Dr. Tsorbatzoglou Alexis osztályvezető főorvos /Jósa András Megyei Kórház Szemészet/, "Néhány tipp a tórikus műlencse beültetéséhez". Az osztályvezető főorvos előadásának megkezdése előtt felolvasta Prof. Dr. Facskó Andrea a Magyar Szemorvos Társaság /MSZT/ Elnökének köszöntő levelét. Dr. Sohajda Zoltán osztályvezető főorvos /Debreceni Kenézy Kórház Szemészet/ "Endoszkópos endonasalis DCR műtéttel szerzett tapasztalatok", Dr. Németh Gábor osztályvezető főorvos /BAZ Megyei Kórház Szemészet/ "A mesterséges intelligencia és a szemészet", Dr. Czeglédi Miklós főorvos /Jósa András Megyei Kórház Szemészet/ "Diabeteses retinopathia kezelésének nehézségei" címmel tartott szakmai előadást.

A jubileumi ülés második részében, a helyi szakemberek szóltak munkájukról, Dr. Zajzon Klára főorvos a kisvárdai szemészet múltjáról és jelenéről, Hádáné Ranyhóczki Anikó asszisztens a szemészeti szakrendelésekről, míg Dr. Károly Lajos osztályvezető főorvos a cataracta műtétek kisvárdai fejlődéséről tartott előadást.

Hat évtized története

Kisvárdán a szemészeti ellátás 1956. szeptember elsején kezdődött, amikor Dr. Mező Lajos, a Megyei Kórház szemészeti osztályáról, heti két alkalommal kihelyezett szakrendelést indított. A szakrendelő igen nagyszámú betegkört látott el, két év alatt körülbelül 12.000 páciens részesült ambuláns ellátásban.

1958 októberében kezdődött meg a fő–foglalkozású szemészeti szakrendelés, vezetője Dr. Mező Lajos lett, majd külön osztály jött létre két kórteremben, tíz ággyal. Volt sötét szoba és kezelő is, de szakképzett középkáder nem. A nagy műtéteket, a sebészeti műtőben végezték. 1969 – ben, a kialakított műtővel a szemészet önállósága és ezzel együtt az ellátás színvonala is megnőtt. Ekkor már itt dolgozott a kisvárdai szemészet első középkádere, Smajda Lászlóné, Ibike néni, aki egészen nyugdíjazásáig látta el lelkiismeretesen, alaposan feladatait.

1958 és 1974 között a szakrendelő már több mint kétszázezer beteget látott el, az osztályon 2608 műtétet végeztek és 4397 pácienst bocsátottak el. Legnagyobb számban gyulladásos betegségek, sérülések miatt ápoltak fordultak meg az osztályon, a leggyakoribb műtétek pedig a szürkehályog és glaucoma ellenes beavatkozások voltak. 1974 októberében az osztály vezetését Dr. Nagy Margit vette át, vele egy időben érkezett Dr. Kapitány Ibolya, így két főre nőtt a fő–foglalkozású orvosok száma Kisvárdán, de még mindig a régi kórházban. 1975 – ben adtak át az új, 11 emeletes kórházi épületet, melynek a második emeletén kapott helyet a Szemészeti Osztály kezdetben 24 ággyal, a szakrendelők pedig a bejárati szinten kerültek kialakításra.

Hét osztályvezető főorvos a hat évtized alatt

A Szemészeti Osztályvezető főorvosai: Mező Lajos 1958–1974, Nagy Margit 1974–1979; Varga Szilárd 1979–1992; Lengyel Anna 1992–1993; Rigó Gyula 1993–1997; Vincze Péter 1997–2006; Károly Lajos 2006–jelenleg is.

Szakmai munka

1958-ban Mező Lajos szürke hályog–ellenes műtéteket is végzett, ezeket később Nagy Margit tökéletesítette, majd Varga Szilárd fejlesztette tovább. Rigó Gyula végezte Kisvárdán az első műlencse–beültetést 1993-ban, majd a legkorszerűbb phacoemulsificatiós műtétet hajlított műlencse beültetéssel 2000-től Vincze Péter főorvos úr vezette be.

Az elődeink szellemiségét követve

–Köszönöm nagy szakmai múlttal rendelkező elődeink – mondta többek között előadásában Dr. Károly Lajos osztályvezető főorvos – orvosaink és asszisztenseink munkáját, akik szilárd alapokra helyezték a kisvárdai szemészeti ellátást. Nekünk ma, belőlük táplálkozva, az ő szellemiségüket követve, elsődleges feladatunk továbbra is betegeink gyógyítása, továbbá folyamatos fejlődés szakmailag és technológiailag egyaránt. Köszönöm minden volt és jelenlegi kollégám lelkiismeretes, precíz munkáját, és Isten áldja azokat, akik már nem lehetnek közöttünk!

–„Jövőnk: toricus és multifocalis műlencsék beültetése, szemkörnyéki plasztikai műtétek végzése, a műszerparkunk tovább fejlesztése (NdYAG lézer, OCT), mindezek közben fiatal kollégáink betanítása.” – mondta előadásának zárásaként Dr. Károly Lajos, osztályvezető főorvos.

Az MSZT Elnökének köszöntő levele

„Tisztelt Felső–Szabolcsi Kórház Szemészeti Osztály. Tisztelt Károly Lajos Főorvos Úr, Minden tisztelt munkatárs!

Sajnos személyesen nem tudom kifejezni a jubileum kapcsán a Magyar Szemorvos társaság üdvözletét és gratulációját Önöknek! Az egyetemi, hivatalos elfoglaltságaim erre a napra is kiterjedtek. Szent–Györgyi Albert Tudományos napok zajlanak a Szegedi Tudomány Egyetemen. Így csak a távolból tudok Önökkel együtt ünnepelni a nagyon szép évforduló alkalmából. Az MSZT minden tagjának nevében fogadják gratulációmat az eddigi szorgos munkájuk eredményét bizonyító jubileum alkalmából. A tudományos társaság mindig oda figyel a magyar szemorvosok munkájára, előrehaladására.

Nagyon jól ismerem a szemészeti szakmánk nehézségeit, problémáit és legalább olyan jól ismerem a kihívásokat és a törekvést az állandó bizonyításokkal együtt. Ezeket a gondolatokat is alátámasztja a Felső–Szabolcsi Kórház Szemészeti Osztályának haladása, kitartása a nehézségek leküzdésében való leküzdésében való törekvése és a jól végzett munka a megelégedettségének jó érzése!

Kívánom, hogy töretlen erővel és sok akarattal folytassák munkájukat. Az MSZT büszke a kisebb szemészeti közösségek munkájának megnyilvánulására! Kérem, hogy a betegek ellátásában folytassák kiemelkedő munkájukat továbbra is ilyen lendülettel:

Prof. Dr. Facskó Andrea az MSZT Elnöke, egyetemi tanár, FEBO a Szakmai Kollégium Szemészeti Tagozat Elnöke az UEMS és EBO magyarországi képviselője.”

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában