Helyi közélet

2018.11.28. 16:10

A tehetség apáról leányra szállt

Nyíregyháza - A Balogh családban sem esett messze az alma a fájától.

Nyíregyháza - A Balogh családban sem esett messze az alma a fájától.

– Nem voltam vagány gyerek, a szüleim úgy voltak velem: boltosnak talán jó leszek – mesélte a Ketten az úton sorozat legutóbbi rendezvényén a Városmajori Művelődési házban az író, újságíró Balogh Boglárka, aki nem lett boltos: a világ számos országában járt, élményeinek képes, szöveges tudósításaival többek között a National Geographic-ban is találkozhatunk, de regényei is különleges helyszínekre kalauzolják az olvasókat.

– Amikor az első kötetét olvastam, nem hittem el, hogy ő írta: annyira kiforrott volt A belém fagyott tenger, hogy az ismerőseim is azt mondták: akár egy Nobel-díjas író műve is lehetne – mesélte a büszke apuka, Balogh Géza, akiből az elfogultságon kívül a szakmaiság is beszél: több mint húsz évig volt lapunk újságírója, két évtizede már, hogy a Szabad Földnél dolgozik, de számos remek film forgatókönyve is a nevéhez fűződik.

– Egyszer megkritizáltam egy készülő írását, azóta csak a kész műveket mutatja meg – mondta és kiderült, Bogi soha nem olvassa újra sem a cikkeit, sem a regényeit. – Azt gondolom, minden író és újságíró egyetért azzal, hogy egyetlen befejezett, nyomtatásban megjelent írás sincs teljesen kész, akár már egy nap elteltével is másképpen láthatjuk a világot.

Családi fotóalbum

A háziasszony, Orémusz Maja a Balogh család fotóalbumában lapozgatott, a képeket nézegetve jártunk Kína és Vietnám határán egy rizsföldön, Dél-Afrikában, Indiában többször is – egy olyan szállodában például, ahol négymillió forintba kerül egy éjszaka és a puskári tevefesztiválon is –, Ugandában vadon élő gorillák között, maszáj törzseknél és albínóknál is. Szó esett arról a kampányról, amellyel Bogi a kihalás szélén álló afrikai törzsekre akarta felhívni a figyelmet és amiből nemzetközi botrány kerekedett, de arról a köszönőlevélről is, amelyet a világhírű csimpánzkutató, Jane Godall írt neki, miután interjút készített vele. Számtalan olyan helyen járt már, ahová alig jutnak el halandók, évente 6–7 hónapot úton van, de nem az a típus, aki innentől kezdve csak ül a babérjain. – Az ismeretterjesztést nagyon fontosnak tartom, és ha ez utazással is jár, az a bónusz. Olyan témákat keresek, amelyek példával szolgálnak, de ehhez nem kell feltétlenül elmenni a világ túlsó oldalára. Követendő példaképnek tartom az egyik kedves barátomat, dr. Kiss Csabát is, aki Kótajban háziorvos, de speciális mentőként számos tragédia helyszínén segített már, mindemellett a madármentés is a szíve csücske.

Jó döntés volt

A természet szeretetét Bogi az anyatejjel szívta magába, hiszen a család mindig is sokat kirándult. Szívesen jártak a Túr és a Balaton partjára, ahol Géza hódolhatott szenvedélyeinek, a horgászatnak és a természetjárásnak is. – Keletes újságíróként folyamatosan jártam a megyét, én bárhol órákon át tudok bóklászni, előbb-utóbb pedig mindenből téma, majd cikk lesz – mondta Balogh Géza, aki A sátán fattya című filmről is mesélt. Az alkotás, amelynek ő írta a forgatókönyvét, számos rangos díjat nyert. – Ez volt a hetedik filmem a rendezővel, Zsigmond Dezsővel, és az az igazság, hogy nem egy könnyű ember, általában én vagyok az egyetlen a stábban, aki el meri neki mondani a véleményét. Most például azonnal tudtam, hogy Tarpai Viktóriának kell eljátszani a főszerepet és mondtam is Dezsőnek: ha nem őt választja, kiszállok a produkcióból. Sikerült meggyőznöm és azóta díjak is bizonyítják, hogy jó döntés volt – szerintem ő az új Ruttkai Éva – mondta.

Megváltoztak a céljai

A rendezvény vendége volt Ugyan Anita, a nyíregyházi hegymászó, akik kétszer is feljutott a világ legmagasabb pontjára. Nem ismerték egymást a vendégekkel, de Orémusz Maja úgy gondolta, a kíváncsiság, a bátorság összeköti őket. – Mindig is szerettem feszegetni a határaimat, a magashegyi mászások pedig erre lehetőséget adtak – mesélte Anita, aki arra a kérdésre, hogy miután járt a világ tetején, mi lehet még a célja, azt válaszolta: a céljai a gyermekére vonatkoznak. – Aki fel akar menni az Everestre, annak mindent otthon kell hagynia: a hegyen csak a heggyel szabad foglalkozni, aki nem így tesz, vagy nem jut fel, vagy ami még rosszabb, soha nem jön le. Én ezt már nem tudnám megtenni, hiszen van egy kislányom, de ez így van jól.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában