Helyi közélet

2018.11.08. 20:09

Ami szívünknek a legkedvesebb - Olvasóink döntöttek megyénk hét csodájáról

Nyíregyháza - A végleges sorrendet látva nehéz lenne nem egyetérteni.

Nyíregyháza - A végleges sorrendet látva nehéz lenne nem egyetérteni.

Rejtvényeket fejt, rengeteget olvas nyugdíjas pedagógusként Erdei Sándor, így egyedül az nem volt csoda, hogy azonnal beszállt a feleségével együtt lapunk rendhagyó játékába, amellyel a megye legszebb természeti vagy épített kincseit kerestük. Összesen hatvanhárom jelölés érkezett, amelyeket éppen olyan hűséges olvasóink küldték be szerkesztőségünkbe, mint amilyen az Erdei-házaspár.

– A megye mostani hét csodájából én már mindegyiket láttam személyesen, a Kállay-kúriát például nem is olyan rég néztem meg. Műszaki tárgyakat tanítottam az Inczédy György Szakközépiskolában, ami nem is áll olyan messze az épített örökségtől. Számtalan szépségre szavaztunk, de konkrétan a Holt-Szamos partján nőttem fel, az a legkedvesebb nekem – tudtuk meg a lelkes játékosunktól tegnap, amikor Nyéki Zsolt főszerkesztő nem csupán eredményt hirdetett, de a választott csodák fenntartóinak, illetve azok megbízottainak ünnepélyes keretek között az elismeréseket is átnyújtotta. Hogy jelölőket is kisorsoltunk, az nem jelent mást, mint az olvasói aktivitás elismerését, amire a jövőben is számítunk. Mert nem csupán az a fontos, hogy minden napra érdekes olvasmányokat adjunk, hanem az is, hogy olyan jó ügyek mellé odaálljunk, mint ez a mostani.

A csodák gyakran csöndben, észrevétlenül születnek. Nem kell hozzájuk harsonaszó, se lármás népünnepély, és ugyanilyen szerényen szolgálnak évszázadokon át. Ilyenek a természeti, és épített örökségeink is, amelyeknek szépsége leginkább az elmélyülés csöndjében teljesedhet ki a lelkünkben. Mi, akik a közelükben élünk, a mindennapokban gyakran megyünk el mellettük úgy, hogy a tekintetünket rájuk sem emeljük. Ezért is csábítottuk nemrég egy közös csodakeresésre olvasóinkat, azt kérve tőlük, hogy találjuk meg a megyénk hét csodáját. Ahogy azt Nyéki Zsolt, lapunk főszerkesztője is megfogalmazta a tegnapi eredményhirdetésen, mindez még a Kelet-Magyarország szerkesztőségében is – ahol gyakran készítünk magazinokat fontos témákban – rendhagyó kezdeményezés volt.

Itt mindenki nyertes

– Hogy végül mindannyiunk számára örömmel vállalható eredmény született, az nem a szerkesztőségi munkát, hanem elsősorban az olvasói aktivitást dicséri. A világnak több ezer csodája van, de nekünk az a legkedvesebb, amit itt találunk a megyében, éppen ezért ebben az akcióban – ami versenynek semmiképpen nem nevezhető – mindannyian csak nyertesek lehetünk – hangsúlyozta Nyéki Zsolt, majd a szavazatok alapján kiosztotta az elismeréseket a most kiválasztott hét csoda – a vállaji római katolikus templom, a tiszadobi Andrássy-kastély, a máriapócsi görögkatolikus kegytemplom, a Nyíregyházi Állatpark, a túristvándi vízimalom, a szatmárcsekei református, csónakos-fejfás temető és a nyírbátori minorita templom – fenntartóinak, illetve azok delegáltjainak.

– Számunkra azért is emlékezetes a mostani eredmény, mert az idén százéves a templomunk, és éppen Szent Vendel napját ünnepeltük, amikor értesültünk a végeredményről – árulta el Kocsis Gábor Csaba római katolikus plébános, amikor többekkel együtt arról faggattuk, hogyan fogadták a mostani közfigyelmet. – Az ilyen lelki támogatottság gyakran sokkal többet ér, mint bármi más – tette még hozzá.

– Máriapócson egy igazi csoda, a könnyezés vonta magára a világ figyelmét több mint 300 évvel ezelőtt, ráadásul a hozzá kapcsolódó csodák máig nem szűntek meg, gondolok itt a napjainkban is gyakori gyógyulásokra, imameghallgatásokra. Innen nézve a tájegység hét csodája közé kerülni nem is annyira meglepő – mindezt már a Szent Bazil Rend képviselője, Bak Ádám János diakónus mondta el Máriapócsról. – Mi a csodában nap mint nap benne élünk, de örülünk, hogy ezt a civil világ is figyelemmel kíséri – mondott köszönetet.

Öröm, hogy szeretnek

Utoljára a Nyíregyházi Állatpark igazgatóját, Gajdos Lászlót kérdeztük, milyen érzés Európa legjobb állatkertjének bekerülni a megye hét csodája közé. – A mi csapatunk büszke arra, hogy a Nyíregyházi Állatparkban dolgozhat, mint ahogyan most arra is, hogy a szabolcsi emberek ennyire szeretnek bennünket. Eleve egy szabolcsi gárdáról van szó, annak ellenére, hogy még külföldről is sokan szívesen jönnének hozzánk dolgozni. Sok látogatót fogadunk, de velünk olyanok is büszkélkednek, akik a koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudnak eljönni hozzánk, és az ilyen elismerés a legértékesebb. Ami pedig engem illet, sok szépséggel büszkélkedhetünk a megyében, de számomra a máriapócsi kegytemplom mindenek felett áll – nyilatkozta.

Szombaton kézbe vehetik a megyénk hét kiválasztott csodáját bemutató magazinunkat is olvasóink.

A többség kedvence lett

Lapunk a kétfordulós játék végén – ami során 64 jelölés érkezett – egy-egy jelölőt is kisorsolt, illetve jutalmazott. Dr. Lengyelné Forgács Márta volt az egyik, aki elmondta, hogy ugyan nem ott él, de a szülőfaluja, Vállaj a szíve csücske, és büszke rá, hogy a legtöbb szavazatot a település ékszerdoboza, a római katolikus templom kapta, amit mindenkinek látnia kell. – Az akcióra a német kisebbség vezetője hívta fel a figyelmünket, a siker tehát egy összefogás eredménye. Ugyanakkor magam is nagy lokálpatrióta vagyok, érdekel a történelem, és amerre járok, nem kerüli el a figyelmemet, ha valami szépség kerül az utamba – tudatta.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában