Helyi közélet

2018.11.22. 11:21

Amiről nem szokás beszélni: pontosan mennyibe kerül eltemetni valakit Nyíregyházán?

Nyíregyháza - Utánajártunk, milyen feltételekkel találkozik, aki a megyeszékhelyen szeretne temetkezni.

Nyíregyháza - Utánajártunk, milyen feltételekkel találkozik, aki a megyeszékhelyen szeretne temetkezni.

A minap egyik olvasónk szerkesztőségünkhöz fordult segítségért. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a nyíregyházi Északi temetőben csak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. végezhet temetkezéssel összefüggő szolgáltatásokat. Ezt azért nehezményezte, mert szerinte így ők határozhatják meg az árakat is, amelyek – összehasonlítva több szolgáltató árjegyzékével – jóval magasabbak. – A gyász miatt amúgy is kiszolgáltatott embereket még ilyen módon is sújtják! – adott hangot felháborodásának N. Mihály, hűséges olvasónk.

Hogy is van ez?

Lapunk megkeresett egy szintén nyíregyházi érdekeltségű céget, az Orfeusz Kegyeleti Szolgáltató Kft.-t, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Szekeres Ágnes igazgató elmondta, hogy a helyzet nem ennyire fekete-fehér. – Mivel a temetkezési törvény megengedi a kizárólagosságot a temető tulajdonosának, ezért ő szabadon dönthet arról, hogy melyik céget nevezi ki üzemeltetőnek. A megnevezett vállalat pedig innentől kezdve jogosultságot kap arra, hogy bizonyos feladatokat – mint a sírásás, hantolás, szórás vagy ravatalozás – csak ő végezhessen el. A tevékenységi kört, illetve a díjszabást is az önkormányzati rendeletben határozzák meg, tehát nem a temetkezési vállalat dönt az árakról, hanem a megyei közgyűlés. Ebben a minőségben mi csak beszállítók lehetünk az Északi temetőbe – magyarázza Szekeres Ágnes. – A koporsót bevihetjük, illetve a kellékeket, de itt be is zárult a kört. Egyébként nagyon meghatározza az árfekvést az is, ki hol szeretne temetkezni. Egy nagyobb városban ez mindig többe kerül, de ismerek olyan apró községet, ahol még a sírhely díját sem kell megfizetni, míg például ez a fővárosban akár milliós nagyságrendű tétel is lehet – mondta el Ágnes.

Változó irányzat

– Egyre jellemzőbb az is, hogy maguk az önkormányzatok alakítanak céget a temetkezésre és nem adják meg külsős vállalkozóknak a járási hivatali engedélyt a működtetésre. Mivel ez egy hatósági engedélyköteles tevékenység, ezért a felénk támasztott feltételek is nagyon szigorúak. Kérdésünkre, mennyire vannak tisztában a versenytársak árjegyzékével, így felelt: – Ez ugyanúgy működik, mint minden más kereskedelmi vagy gazdasági ágazatban: természetesen tisztában vagyunk egymás díjszabásaival, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyben maradhassunk.

Az urna népszerűbb

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Temetkezési Kft. fő feladata a nyíregyházi Északi temető üzemeltetése, fenntartása és a lakosság temetkezéssel összefüggő igényeinek kielégítése. Mivel önkormányzati tulajdonú cég vagyunk, ezért az általuk kiadott rendeletben vannak meghatározva a szolgáltatás díjtételei – ismertette a tényeket Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Temetkezési Kft. igazgatója. – Az elsődleges tevékenységünk mellett csak a járási hivatal engedélyével végezhetjük el a végső tisztességadáshoz köthető szolgáltatásokat. Évente megközelítőleg 2000 temetést bonyolítunk le, melyek közül nagyobb arányban – pontosan 65%-ban – vannak urnás búcsúztatások.

A felmerülő költségek

Manapság egyre többen teszik le a voksukat a hamvasztás mellett, szemben a hagyományos, koporsós temetéssel. Természetesen ebben az esetben az utolsó szó az elhunyté, hiszen az ő vég­akarata szerint kell lebonyolítani a megemlékezést.

Koporsós temetés esetén mindenképpen fizetnünk kell a koporsó temetőbe szállításáért, a sírmegváltásért és a felmerülő, egyéb temetői díjakért, de számolnunk kell a polgári vagy egyházi búcsúztatással, a koporsó és a sírkő árával is. Hamvasztáskor ezek a ráfordítások módosulnak a krematóriumi díjjal, illetve a hamvak végső elhelyezésének költségeivel.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában