Helyi közélet

2018.11.15. 15:22

Az Érzékszervek kertjében

Lengyelország - A „Sto Lat” Lengyel-Magyar Baráti Társaság feltöltődött a lengyelországi portya során.

Lengyelország - A „Sto Lat” Lengyel-Magyar Baráti Társaság feltöltődött a lengyelországi portya során.

A „Sto Lat” Lengyel-Magyar Baráti Társaság a Beszkidekbe kirándult – újságolta Bárkányi Wiesława, a társaság tagja. – Elsőként Krakkó egykori vetélytársában, a ma 85 ezer lakosú Újszandecben (Nowy Sącz) álltunk meg városnézésre.

Romantikus rom

Meglátogattuk a főterét, melynek központjában a városháza és II. János Pál pápa izgalmasan szép szobra áll, majd a középkori Szent Margit-templom következett, ami egész Lengyelország legszebb tornyával büszkélkedhet. Felsétáltunk a Sztaroszta-vár romantikus romjaihoz, a tövéből a Dunajec folyóra, és az épülő hídjára látni.

Az élményekkel feltöltődő társaság a pihenőt követően másnap a Poprád-folyó partján fekvő Muszynával ismerkedett.

– A gyógyvizéről híres üdülőhely volt az 1391-ben megalapított – és négy évszázadon át fennállt – miniállam névadója. Meglátogattuk a tájképi parkját, az Érzékszervek kertjét, majd a legújabb látványosságát, a Biblia-kertet. Egy drótkötélpálya gondoláival jutottunk föl az 1114 m magas Jaworzyna Krynickára, ahol a menedékházában forralt bort kortyolgattunk.

Powroźnik volt a következő állomás.

Káprázatos sekrestye

– A XV. századi – és 2013 óta a Világörökség részét képező – ifjabb Szent Jakab apostol egykorvolt görög katolikus templomát kerestük fel. ­Különös értéke az 1600 körül készült Utolsó ítélet-falkép, továbbá a teljesen kifestett káprázatos sekrestye – je­gyezte meg Bárkányi Wiesława.

– Złockieban a Demeternek szentelt XIX. századi fatemplomot és hatalmas ikonosztázát csodáltuk meg. Utazásunk harmadik napján a lengyel gyógyfürdők gyöngyébe, Krynica-Zdrójba kirándultunk, ahol az ódon hangulatú sétányokon és a szökőkutas parkokban sétáltunk, és megkóstoltuk a híres gyógyvizeit is. A muszynai ebéd után az őszi színekbe öltözött Beszkidek hágóin átkelve vettünk búcsút a szép Lengyelországtól. Reméljük, csak rövid időre…

Lengyelországi kalauz

Újszandec: Nowy Sacz Lengyelország délkeleti részén, Kis-Lengyelország vajdaságban, a szlovák határ közelében fekvő város. A valahai Galícia tartomány meghatározó települése volt. Az Északnyugati-Kárpátok egyik északkeleti völgyében, a Dunajec és a Poprád folyók találkozásánál fekszik.

Dunajec: A Visztula jobbparti mellékfolyója Lengyelország déli részén és Szlovákiában. Bár a Magyar Királyság határfolyója volt, nem a Dunába ömlik.

Muszyna: Gyógyvizéről híres üdülőhely, melynek legújabb látványossága a Biblia-kert.

Krynica-Zdrój: Lengyelül a gyógyfürdőhelyeket a zdrój szócska jelzi. Krynica a keleti Beszkidek karéjában, 600 méterre a tengerszint felett fekszik, a több mint 12 ezer lakosú kisváros igazi monarchiabeli ékszerdoboz: sétányain egymást érik a szebbnél szebb villák, panziók, fürdőházak. A környék az ország gyógyvizekben leggazdagabb része, több mint húszféle ásványvizet tartanak számon.

Fejlődő gyógyfürdők

Lengyelországban a gyógyfürdők 1856 után indultak fejlődésnek, főként annak köszönhetően, hogy Jozef Dieti, a krakkói Jagelló Egyetem professzora lerakta a lengyel balneológia alapjait. A gyógyvizes kezeléseknek ezen a vidéken több mint hét évszázados múltja van. A 19. század végétől épült ki a gyógyfürdők sora, Krynica kétségkívül kiemelkedik közülük. Itt található egyebek közt Európa legnagyobb ásványvízivó helye, amelybe csővezetéken keresztül vezetik a legtávolabbi forrásokból is az ásványi anyagokban gazdag vizet. A természetes szén-dioxiddal telített borvizek, a nátrium-kloridos (sós) és szulfidos vizeket a gyógyászatban elsősorban ivókúrák formájában alkalmazzák, emésztőszerv-rendszeri, légúti, asztmás betegségek enyhítésére, de vannak reumatikus fájdalmak, mozgásszervi és nőgyógyászati problémák kezelésére alkalmas fürdőkúrák is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában