Helyi közélet

2018.11.06. 11:08

Egy szem morzsa is számít

Rozsály - A lisztérzékenységre az egyetlen gyógyszer: a diéta.

Rozsály - A lisztérzékenységre az egyetlen gyógyszer: a diéta.

A tünetek nem egyszerre, hanem apránként bukkannak fel: állandó fáradtság, sápadtság, lassú fogyás, felpuffadt has és vashiány alakul ki. Nem gyermekbetegség, bármely életkorban megjelenhet, s ha egy családban egyszer felüti a fejét, generációkon át továbbadható.

Élethosszig tartó diéta

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) autoimmun betegség, nem gyógyítható, nincs rá semmilyen orvosság. Az egyetlen menekvés a gyomor- és bélrendszerben igen súlyos kórfolyamatokat elindító a gabonafélékben található fehérje, a glutén elől, ha teljesen kimarad az allergiás étrendjéből.

– Imádtam a fehér kenyeret, a tésztaféléket, a szendvicseket, így furcsa volt szembesülni azzal, hogy az, ami addig táplált, életet és energiát adott, egyik napról a másikra a „mérgemmé vált”.

Nem volt más választásom, át kellett reformálnom az étrendemet. A betegség miatt (étvágytalanság, hasmenés) eleinte sokat fogytam, lesoványodtam, az elmúlt egy évben kezdtem újra összeszedni magam – emlékezett vissza lisztérzékenységének kialakulására a rozsályi Tóth Mihály, akihez a napokban gluténmentes élelmiszerekkel megrakott csomagokkal érkezett az Allergiamentes Életért Alapítvány.

Egy havi adag kipipálva

Az országos szervezet rendszeresen segít lisztérzékeny betegeken. A 15 éves rozsályi fiú családja a helyi családsegítő központon keresztül került kapcsolatba az alapítvánnyal, az egy havi élelmiszer-adomány mellé egy füzetet is ajándékba kaptak receptekkel, főzési jó tanácsokkal.

A gluténmentes étrendben a búza helyettesítése a legnehezebb, hiszen a magyarok táplálkozásában ez az egyik legfontosabb alapanyag. Az élelmiszerboltokban a diétához nélkülözhetetlen gluténmentes termékek nagy része már kapható: kenyérporok, lisztek, száraztészták, de az öt gyermekes család pénztárcáját jelentősen megterheli a plusz kiadás.

– Az a fajta háziasszony vagyok, aki szeret újítani a konyhában, így nem esett nehezemre, hogy a megszokott alapanyagokról váltani kellett. A lisztmentes ételek elkészítéséhez szükséges speciális élelmiszerek ára viszont az egekbe rúg – panaszolta Mihály édesanyja. – Az egy kilós kiszerelésű, alig 200 forintos hagyományos búzaliszt helyett, a rizs –, vagy kukoricaliszt, valamint a különféle gabonapótló keveréklisztek 600-700, esetenként 2000 forintba kerülnek – hozta a példát Tóth Mihályné, mennyivel drágább a speciális étrend.

– Márpedig a diétát komolyan kell venni, egyetlen szem morzsa sem kerülhet az ételbe, s figyelembe kell venni a szennyeződés lehetőségét, a betegek a „nyomokban glutént tartalmaz” jelzésű termékeket sem fogyaszthatják, ezért alaposan szemügyre kell venni a csomagoláson lévő címkéket – hangsúlyozta Szarka Dorottya dietetikus. – A szakember elmondta azt is, hogy főzésnél a levegőbe felszálló lisztszemcsék az edényekbe, a konyhapultra visszahullva okozhatnak szennyeződést, emiatt nagyon nehéz garantálni a „gluténtól steril konyhát” például a közétkeztetésben.

Kaphat -e kiflicsücsköt?

– A glutén teljes kiiktatása a diétában az elsődleges, mert a panaszok elenyésző mennyiségtől is bármikor fellángolhatnak, az allergén a bélbolyhokat támadja meg. A rizs, kukorica, burgonya bátran fogyasztható, alapanyagként kenyérfélékhez, süteményekhez is kiváló. A dietetikus elmondta azt is, a táplálkozással összefüggő allergiák egy része civilizációs ártalom, amely a stresszes életmód, az iparilag feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztásának számlájára írható. Az utóbbi években igencsak felkapottá váltak a „mentes” diéták (tejcukor-, tojás-, liszt-), amit sokszor igazolt kórkép hiányában, indokolatlanul, inkább csak divatból követnek, akár a várandósok is. Hiba, mert ha a magzati élet során nem találkozunk ezekkel a fehérjékkel, megnőhet az esélye a táplálékallergiáknak – emelte ki Szarka Dorottya, s hozzáfűzte, hogy a csecsemőkori hozzátáplálás során sem mindegy mikor vezetik be a gabonaféléket, a tojást, tejtermékeket a gyermekek étrendjébe. Érdemes követni a védőnői ajánlást.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában