Helyi közélet

2018.11.16. 07:56

Egyre több nő nyúl alkoholhoz, és már nem csak otthon isznak

Nyíregyháza - Hazánkban a fiataloktól egészen az idős­korúakig, a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 700 ezer ember alkoholista. Sajnos, igaz, hogy a hosszú időt igénylő terápiákra csak minimális hányaduk jut el.

Nyíregyháza - Hazánkban a fiataloktól egészen az idős­korúakig, a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 700 ezer ember alkoholista. Sajnos, igaz, hogy a hosszú időt igénylő terápiákra csak minimális hányaduk jut el.

Három éve Magyarországon is elindították az alkoholfogyasztást visszaszorító, száraz november elnevezésű kampányt. A kezdeményezés – még ha sokan tréfát is űznek belőle – arra mindenképpen alkalmas, hogy egy igen súlyos, a szenvedélybetegségek között listavezető addikcióra, az alkoholizmusra felfigyeljen a társadalom. Az idei kampány kiemelt szereplői a nők, s mint a megkérdezett szakemberektől megtudtuk, nem véletlenül.

Összetett betegség

– Szomorú tény, hogy egyre több nő nyúl alkoholhoz, s a nőknél gyorsabban, feleannyi mennyiség, harmad annyi idő alatt függőséget okoz, mint a férfiaknál, ami a biológiai különbségekre vezethető vissza – mondta el dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter. – A nők esetében a terhesség miatt is fontos lenne az alkohol mellőzése, hiszen a magzatra nézve is ártalmas lehet. Egy család szíve, lelke az anya, ráhárul a gyereknevelés, az egész család összefogása, gondozása, amely megbicsaklik, ha a lelki, fizikai stabilitását elveszti a nő – fogalmazott a pszichiáter. Hozzátette: – A miértekre nem olyan egyszerű választ találni, mert az alkoholizmus összetett betegség, amiben a genetikai hajlam, a pszichológiai elakadások, a társas környezet is szerepet játszik. A női alkoholizmus hátterében a gyermekkori és fizikai bántalmazások, traumák, az érzelmi elhanyagolás és a szexuális abúzus húzódik meg.

– Amit látunk, hogy fiatal korban, a bulizós hétvégeken, amikor megkóstolják a szeszes italt, nem kevesebb a kontrollvesztett lány, mint a fiú, és emlékezetvesztésig le tudnak részegedni – tette hozzá dr. Erdélyi Ágnes.

A szenvedélybetegek közösségi ellátásával foglalkozó nyíregyházi Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány két éve csatlakozott az egyhónapos programhoz, s mint Szabóné Kiss Tünde intézményvezető fogalmazott, az, hogy sok nő van, akik életében problémát jelent az alkoholfogyasztás, egyáltalán nem új keletű.

– Régebben a férfiak alkoholfogyasztási szokásai a kocsmába járás miatt „látványosabbak” voltak, a nők inkább otthon ittak, így nem szembesült a társadalom a női alkoholfogyasztás súlyos problémakörével. Az idősebb generáció körében az otthon­ivás tendenciája aligha változott, ezzel szemben a fiataloknál változás figyelhető meg. A szórakozóhelyeken jól látható, hogy a nőkből egyre inkább eltűnik az alkoholfogyasztással kapcsolatos gátlásosság – magyarázta Szabóné Kiss Tünde.

Szenvedő hozzátartozók

A tavalyi, és az idei kampány félidejéhez érkezve a tapasztalatokról megtudtuk: még mindig nagyon nehéz olyan komoly témáról nyíltan beszélgetni, mint az alkoholizmus, és az abból származó súlyos társadalmi problémák – jelentette ki az intézményvezető.

– Nehéz lenne megbecsülnünk, hogy hány embert tudtunk megszólítani és bevonni ebbe a kihívásba, mintha még mindig egyfajta néma csend övezné az alkoholizmust. Sikerült elérnünk 2–3 embert, akik talán valóban elindultak a változás útján, de hallottunk olyanról is, aki kudarcot vallott. Ez utóbbi eset is arra figyelmeztet, érdemes elgondolkodni, hogy az alkoholfogyasztás az életünkben nem veszítette-e el az élvezeti funkcióját és nem vált-e függőséggé? – tette fel a kérdést Szabóné Kiss Tünde.

Arra a kérdésünkre, hogy ki és mikor kér segítséget, azt a választ kaptuk: még mindig jellemzőbb, hogy a „szenvedő hozzátartozók” hamarabb reagálnak egy-egy felhívásra, kétségbeesetten keresve a megoldási lehetőséget.

– Sokszor a kezdő lépést a hozzátartozók teszik meg, felkeresnek egy segítő szakembert. Az elmúlt évekhez képest egyre többen kopogtatnak be hozzánk az érintettek is, keresve a kiutat, miután felismerték, hogy az alkohol a hétköznapi jóbarátból ellenséggé vált – mondta Szabóné Kiss Tünde.

KM


Mindenkire másképp hat az alkohol

Van, aki nem érez különösebb hatást, mások viszont kellemes, eufórikus állapotba kerülnek bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után. Utóbbiak azok, akik genetikusan hordozzák a hajlamot, ezért sokkal inkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy egy idő után rendszeresen nyúlnak majd alko­holhoz. A környezet szintén befolyásoló tényező, rengeteget számít, ha a családban, baráti körben dominánsan jelen van az alkoholfogyasztás, hiszen előszeretettel követjük az előttünk lévő mintákat, hiszen nem szeretünk kilógni a sorból – sorolta Szilágyi ­Klarissza, terápiás munkatárs.

A különböző mentális betegségek szintén fokozhatják a kockázatot, mivel az alkohol átmenetileg enyhíti a betegség tüneteit, hosszú távon viszont sokkal károsabb hatást eredményez, nem beszélve a kialakuló függőségi állapotról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában