Helyi közélet

2018.11.26. 14:59

Emlékéremmel jutalmazták az egyházkerület püspökét

Mátészalka - Dr. Fekete Károlynak az oktatói, az egyházi és az írói tevékenysége is elismerésre méltó.

Mátészalka - Dr. Fekete Károlynak az oktatói, az egyházi és az írói tevékenysége is elismerésre méltó.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület az idén – egyházi munkatársai közül – ifj. Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét jutalmazta Milotai Nyilas István-emlékéremmel, Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész alkotásával.

Lelkész családba született

– Az egykori szatmári születésű püspökről elnevezett emlékérmet évente kétszer adja át a civil szervezet: szeptemberben a nagyecsedi Szatmár Határok Nélkül református találkozón, október végén pedig Mátészalkán, a reformáció emléknapján. A kitüntetett világi és egyházi személyiségek a református egyház és egyesületünk javára kifejtett önzetlen tevékenységükért vehetik át elismeréseket – mondta el lapunknak Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke.

A díjazott, dr. Fekete Károly lelkész családba született Kisvárdán, 1960-ban. Édesapja dr. Fekete Károly református lelkész, teológiai professzor Debrecenben. 1978-ban érettségizett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, utána a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákja volt, orgona tanszakon tanult. 1982-ben zenei érettségi vizsgát tett, 1978-tól folyamatosan kutat és publikál hymnologiai, orgonologiai és liturgiatörténeti területeken. 1979-től az Országos Református Kántorképző Tanfolyam tanára lett, később a Debreceni Református Teológiai Akadémia (ma: Debreceni Református Hittudományi Egyetem) teológus-lelkész szakos hallgatója. 1992-ben szentelték lelkésszé.

Főszerkesztő lett

Oktatói tevékenysége (a Debreceni Teológiai Akadémia Rendszeres Teológiai Tanszékén tanársegéd, majd adjunktus; 1995-ben doktori fokozat; 1996-tól tanszékvezető egyetemi docens, később egyetemi tanár, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora) mellett egyházi írói munkássága is figyelemre méltó: 1990-ben alapította meg a Nagytemplomi Gyülekezeti Élet című lapot, később a Református Tiszántúl főszerkesztője lett. 2015-től a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Publikációk és elismerések

Főbb publikációi: Jakab apostol levelének magyarázata; Makkai Sándor gyakorlati teológiai munkássága; Üdvözítő született; Egyházunk egyik ébresztője: Makkai Sándor; Szigethy Gyula emlékezete; Tudománnyal és a hit pajzsával; Példázatos szavak – életes példák; A Barmeni Teológiai Nyilatkozat – Vezérfonal a dokumentum tanulmányozásához; Reformátusok a kegyelem trónusánál – A magyar református istentisztelet megújulásának teológiai alapelvei; A Heidelbergi Káté magyarázata

Elismerések: Károli Gáspár-díj; Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje; Debreceni Egyetemért Emlékérem; Gr. Mikó Imre-emléklap és érem, „Év Könyve 2008”-díj; „Év Könyve 2014”-díj

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában