Helyi közélet

2018.11.24. 13:10

Főszerepben a népzenénk

Demecser - Sokan ápolják megyénkben őseink szellemi hagyatékát.

Demecser - Sokan ápolják megyénkben őseink szellemi hagyatékát.

„A zene nem magánosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás, melyet minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni.” Kodály Zoltán e gondolata jegyében rendezik meg az idén is a demecseri önkormányzat támogatásával az Őszikék Népzenei Fesztivál és Versenyt. Tizenkilencedik alkalommal csendülnek fel immár e rendezvény keretében a népdalok, a népzenei dallamok, s ennek a sorszámnak több üzenete is van.

A tizenkilences szám egyrészt azt üzeni a számunkra, hogy vannak, akik ápolják őseink szellemi hagyatékát, igénylik, hogy újra és újra bemutathassák az érdeklődőknek ezt a kulturális értéket, másrészt azt is jelzi ez a szám, hogy vannak olyan szervezők és támogatók, akik fontosnak érzik ennek a programnak a megszervezését.

A megye több pontjáról jönnek

– A fesztivál és verseny a demecseri Erkel Ferenc Művelődési Házban november 24-én 9 órakor kezdődik. Ünnepi köszöntőt mond Váradi László, Demecser polgármestere – tájékoztatta lapunkat Juhász Jánosné, aki sok-sok éve lelkes és fáradhatatlan szervezője ennek a kulturális eseménynek. Mint ismert, a kezdetekben Beszterecen az általános iskola épülete adott otthont ennek a nemes versengésnek, az utóbbi években pedig már Demecser várta a megye minden részéből érkező fellépőket. Tavaly nem sikerült megrendezni az Őszikéket, pedig igény lett volna rá. Ezt az igényt jelzi, hogy az idén harmincegy produkciót hallhat és minősíthet majd a szakemberekből álló zsűri. – Hangszeres és énekes szólisták, valamint népdalkörök és népzenei együttesek egyaránt benevezhettek a versenyre. A megye több pontjáról is érkeznek majd versenyzők. Jönnek fellépők többek között Tuzsérról, Tiszalökről, Kisvárdáról, Nyíregyházáról, Érpatakról is – folytatta Juhász Jánosné.

Gálaműsor és eredményhirdetés

– A terveink szerint a fellépők bemutatkozása 16 óra körül fejeződik be. A zsűri visszavonul megvitatni a hallott produkciókat, addig a fellépők és az érdeklődők gálaműsort tekinthetnek meg. A gálaműsorban fellép a demecseri Rétközi Pendelyes Néptánccsoport, Bakosi Dani és zenekara, valamint táncházban is lehet majd ropni az ünnepélyes eredményhirdetésig.

A helyszínen egész nap a Kemecsei Aranyeső Klub tart vásárt és kézműves bemutatót. A látogatók megismerkedhetnek a papírfonás, a gyöngyfűzés, a csipkekészítés rejtelmeivel.

MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában