Helyi közélet

2018.11.15. 11:02

Gránitba vésett emlékek

Encsencs - Az encsencsi delegáció tagjai is megkoszorúzták a málenkij robot áldozatait név szerint rögzítő emlékművet.

Encsencs - Az encsencsi delegáció tagjai is megkoszorúzták a málenkij robot áldozatait név szerint rögzítő emlékművet.

– Magyarország és Moldova történelmét nem árnyékolják be közvetlen hadi események. Mindezek ellenére, a második világháború idején a szovjet hadsereg kötelékében Magyarország területén elesett moldovai nemzetiségű katonák, valamint moldovai NKVD-lágerekben elhunyt magyar hadifoglyok, illetve szovjet kényszermunkatáborokban elhunyt polgári áldozatok kiemelkedően magas száma arra kötelez bennünket, utódokat, hogy vállvetve és intézményesítve támogassuk, segítsük az áldozatok emlékének méltó megörökítését és megőrzését. Ez az erkölcsi kötelesség tette indokolttá a magyar-moldovai kétoldalú kormányközi hadisírgondozó egyezmény létrehozását, melyet 1998. március 2-án írtunk alá – jelentette ki Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a moldovai Balti városának katonai temetőjében rendezett ünnepségen, ahol a málenkij robot magyar áldozatait név szerint rögzítő emlékművet koszorúztak meg az encsencsi delegáció tagjaival együtt. A szabolcs-szatmár-beregi község elöljárói minden évben meglátogatják a hősök nyughelyét.

– A kormányközi megállapodás hatályba lépését követő közel két évtizedben a moldovaiak példaértékű hozzáállásról tettek tanúbizonyságot. Az egykori Szovjetunió utódállamai közül az elsők között oldották fel a titkosítását azoknak a levéltári iratforrásoknak, melyekben a hírhedt NKVD-lágerekben raboskodó magyar katonák és az ártatlanul elhurcolt polgári lakosok adatai szerepelnek. Az ezredforduló elején az elsők között létesítettek emlékművet itt, Balti városában az elhunyt magyar áldozatok emlékére. Tették mindezt önként, önállóan, és teljes egészében a saját költségükre.

– A gránit névtáblák avatóünnepsége azt jelenti, hogy végéhez ért a Moldova területén hadifogságban elhunyt magyar áldozatok emlékének megörökítésére irányuló program. A világviszonylatban is példaértékű, éveken át tartó kétoldalú magyar–moldovai hadisírgondozó tevékenység sikeres befejezésével elértük, hogy mindegyik moldovai hadifogoly-temető helyszínén megépültek a magyar emlékművek és elkészültek a névtáblák. Köszönet érte a Moldovai Köztársaság Védelmi Minisztériumának, Vladimir Iliev államtitkárnak, dr. Vitalie Ciobanu ezredesnek, Petru Costin ezredesnek és mindenkinek, aki segítette az említett emlékművek létrehozását.

KM


Elhurcolt százezrek

– Az itt nyugvó áldozatok többsége a II. világháború végső szakaszában, úgynevezett háromnapi jóvátételi munkára, a „málenkij robotra” elhurcolt személy. Azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akiket elhurcoltak a szovjetunióbeli internáló táborokba, 200 ezer főre tehető. Csupán Encsencs községből több mint 83 embert internáltak. A közösség életében okozott tragédia nagyságát mi sem bizonyítja hitelesebben, mint az, hogy a település elöljárói minden esztendőben, mindenszentek és halottak napja alkalmából meglátogatják a Balti városában lévő emlékhelyet – említette Németh Szilárd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában