Helyi közélet

2018.11.03. 18:13

Kiüresedtek a napi táplálékaink

Nyíregyháza - A termelés mellett az élelmiszerek biztonsága, védelme is mind nagyobb hangsúlyt kap.

Nyíregyháza - A termelés mellett az élelmiszerek biztonsága, védelme is mind nagyobb hangsúlyt kap.

– Ökotermékeknek jobb előállítási helyet, mint a Székelyföld, aligha lehetne találni. Ám a helyhez szükséges még a technológia, az innováció, s nem utolsó sorban a piac, s persze a fogyasztók rokonszenvező igénye a biotermékek iránt, melyet kielégíteni a termelőknek közös értékesítéssel a leghatékonyabb – mondta szülőföldjének gazdálkodási adottságait bemutatva Klárik Attila, a Kovászna megyei Illyefalváról érkezett LAM Alapítvány vezetője, aki a XIII. Földész Fórum levezető elnöki tisztét is ellátta.

A „Felelősséggel a felnövekvő nemzedék fejlődésért – a múlt és jelen intelmei alapján- a Kárpát Hazában” címmel megrendezett konferencián a fórumot szervező Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesület elnöke, dr Ratkos József köszöntőjében a tanítás/tanulás erényét emelte ki.

Aggasztó hiányosságok

Ezt a gondolatot bontotta ki Veisz Jánosné tanárnő: – Az oktatottak manapság masszává degradálódtak, mivel a tömegoktatás az uralkodó, pedig az egyén a fontos, akivel az oktatóknak személyre szabottan kellene foglalkozniuk. Ez a fórum is arra hivatott, hogy segítsen létrehozni azt a szervező erőt, amellyel az oktatás, a legnagyobb kincsnek számító információ továbbadása ismét eredményes lehet. A XIII. Földész Fórum deklarált emberközpontúságát kiválóan fémjelezte dr. Márai Géza, a gödöllői SZIE egyetemi docensének az élelmiszereink egyre aggasztóbb minőségi hiányosságait a felnövekvő generáció egészségével összevető előadásában, amelyet a kutató hely szelleméhez illeszkedő mondanivalóval indított: – Westsik üzenete a mának, hogy a homoktalajok szervesanyag-tartalmának növelésében óriási szerepe lenne a vetésforgóba illesztett csillagfürtnek. Az édes csillagfürt mag pedig még a szójától is kedvezőbb összetevője volna az állatok takarmányának.

– Az elsavanyodott talajaink táplálékainkban is kationhiányt okoznak, azaz létfontosságú elemek (Ca, Mg, Fe, stb.) hiányát, következésképp vitaminok hiányát eredményezik. Az elmúlt 40 év alatt megtízszereződött a csontritkulásos betegségek előfordulása hazánkban. – utalt kutatásaira Márai Géza hozzátéve: felelősségünk táplálékaink eszenciális tápanyag-tartalmának növelése és mérgező anyag­tartalmának csökkentése.

- GB -


Vissza az alapanyaghoz

A táplálkozástudomány művelőinek véleménye szerint nem is az a legfontosabb, hogy egészségünk megőrzése érdekében miket fogyasztunk, hanem az, hogy milyen eredetű és minőségű alapanyagokból készült ételekhez/italokhoz jutunk hozzá. Ez bizony jelenleg meglehetősen átláthatatlan, követhetetlen annak, aki leül enni, miközben táplálkozni szeretne, ahogy eleink tehették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában