Helyi közélet

2018.11.29. 11:55

Megújulnak a kistelepülési iskolák

Timár, Tiszanagyfalu - A timári és a tiszanagyfalui diákok immár megújult környezetben tanulhatnak. A tanulást segítő terek fejlesztése segíthet a végzettség nélküli iskolaelhagyás visszaszorításában.

Timár, Tiszanagyfalu - A timári és a tiszanagyfalui diákok immár megújult környezetben tanulhatnak. A tanulást segítő terek fejlesztése segíthet a végzettség nélküli iskolaelhagyás visszaszorításában.

Közel 38,5 millió forint uniós támogatást nyert a Nyíregyházi Tankerületi Központ az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek fejlesztésére. Az érintett intézmények diákjai ezentúl megfelelő környezetben tanulhatnak, és biztosítják számukra a minőségi oktatáshoz szükséges támogató nevelés, illetve a mindennapos sportolási lehetőség feltételeit. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Gaszperné Román Margit tankerületi igazgató szerdán a timári és a tiszanagyfalui általános iskolában tekintette meg a felújítási helyszíneket.

– Nagy öröm számomra és óriási előrelépés az iskolának, hogy a Nyíregyházi Tankerületi Központ uniós forrásból mintegy 38,5 millió forintot fordíthat infrastrukturális fejlesztésekre. Azt gondolom, hogy fontos ugyan az oktatás tárgyi feltételeinek javítása, azonban talán ennél is fontosabb, hogy milyen a szakmai munka egy intézményen belül – mondta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő a timári Szabolcsvezér Általános Iskola aulájában szerdán délelőtt. Hozzátette: utóbbinak a gyerekek megfelelő alapképzésében kiemelkedő a szerepe, hiszen a megfelelő tudásanyag elsajátítása segít a továbbtanulásban, a képzettség megszerzésében, abban, hogy a diákok később sikeres felnőttek legyenek, ezáltal fejlődhet a település, a megye és az ország is.

Hosszúak voltak a listák

– Az iskolának a minőségi oktatás biztosításán túl feladata még a tehetséggondozás – mert minden gyermek tehetséges valamiben, ezt pedig fel kell ismerni és támogatni kell a kibontakozásban –, illetve a tanulási nehézségekkel küzdő tanulók számára esélyt kell biztosítani a felzárkózásra.

Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója kifejtette: a timári iskolában a beruházás során az akadálymentesítés mellett befejeződött a tornatermi öltözők, a földszinti és az emeleti vizesblokkok komplett felújítása, a tantermek padlóburkolatának, az elektromos vezetékeknek a cseréje. Helyreállították a természettudományos előadót is, ami folyton beázott, valamint beszereztek tíz új iskolapadot és húsz széket.

Hasonlóan hosszú volt a befejezett munkálatok listája a Tiszanagyfalui Általános Iskolában.

– A nyertes pályázatnak köszönhetően megújultak a főépület földszinti vizesblokk­jai, frissítő festést kaptak a mosdók, a beltéri ajtók, a szaniterek és kicserélték a csaptelepeket. Kijavították a beázó tetőt, két tanterem laminált padlót kapott, új lámpaburákat szereltek fel és akadálymentesítették az udvari bejáratot. Az iskola udvarának egy részén térburkolatot fektettek le, a tornateremben többek között korszerűsítették a világítást, az oldalbejáratnál rámpát alakítottak ki – sorolta a tankerületi igazgató.

Tíz százalék alá

– Magyarország vállalta, hogy 2020-ra a tanulói lemorzsolódást tíz százalék alá csökkenti. Sajnos, még egy kicsit felette vagyunk, ez az arány a legfrissebb felmérések szerint 11,7 százalékos hazánkban. A végzettség nélküli iskolaelhagyás ellen harcolnunk kell, és azt gondolom, hogy a fejlesztések is ezt segítik elő, ha a tárgyi feltételek javulnak és a minőségi szakmai munka, az ismeretátadás, a nevelés adott – mutatott rá dr. Vinnai Győző.

Öregbíti a település eddigi jó hírnevét

– A helyi iskola és az önkormányzat között szoros és jó a kapcsolat, hiszen közös cél vezérel bennünket: az, hogy egymást segítve, támogatva megoldjuk az éppen aktuális feladatokat – mondta Rudolf János Ferencné, Tiszanagyfalu első embere.

Hozzátette: az iskola a ­legkisebb település életében is meghatározó szerepet tölt be.

– Számomra is nagyon fontos az oktatás színvonala, és nem csak polgármesterként, de az intézmény egykori tanulójaként is. Az én szememben a pedagóguspálya a legszebb, és talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy egyben ez az egyik legnehezebb hivatás is. Köztudott, hogy a gyermek egész életére, lelki világára hatással lehet az elismerés, egy jó szó, de egy helytelen döntés is. Bízom benne, hogy ez a beruházás tovább emeli az oktatás színvonalát, öregbíti a település eddigi jó hírnevét – zárta köszöntőjét Rudolf János Ferencné polgármester.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában