Helyi közélet

2018.11.24. 11:43

Mindenki fűt, van, aki mérgez is

Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen - A fűtés során veszélyes és mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe.

Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen - A fűtés során veszélyes és mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe.

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk – olvasható egyéb fontos, egészségünk óvása mellett gazdaságossági szempontokból is megszívlelendő információkkal együtt az Agrárminisztérium „Fűts okosan!” honlapján.

Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag kibocsátási leltárok adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben (kb. 80 %-kal) a lakossági fűtés járul hozzá. Gyakran megfeledkeznek az emberek arról, hogy milyen súlyos környezeti és egészségügyi hatásai vannak a helytelen tüzelésnek, például a különböző hulladékok tüzelőberendezésben, vagy éppen kültéren égetésének. Gázfűtés esetén az egészségügyi szempontból legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecske kibocsátás elhanyagolható, viszont a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe.

Amit nem szabad

A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. A fa – amennyiben helyesen használjuk fel otthonunk fűtésére – kevésbé káros mint a szén, kiváltképpen a magasabb kéntartalmú olcsóbb barnaszén és a lignit. A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. Nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező anyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve az alábbiakat: úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

Efféle anyagok elégetésekor a felületükön vagy bennük található különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a tüzelőberendezés is károsodhat, nem megfelelő működése esetén a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

Amennyiben a feltehetően az egészségre ártalmas, irritáló légszennyezés okozójával nem lehet egyezségre jutni, bejelentést érdemes tenni az illetékes kormányhivatal járási hivatalában, ahol a panaszt a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában