Helyi közélet

2018.11.14. 13:59

Rangos elismerés

Nagykálló - A neves orvos egészségügyi ellátás érdekében kifejtett értékes munkáját ismerték el.

Nagykálló - A neves orvos egészségügyi ellátás érdekében kifejtett értékes munkáját ismerték el.

Szellemi frissességgel, humorral és szakmai alázattal vette át kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumának legmagasabb elismerését a Pro Sanitate-díjat Dr. Wischán Elek pszichiáter főorvos. Az oklevelet a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója dr. Adroján Gusztáv hozta haza a fővárosból, a 92 éves főorvosnak örömmel és büszkeséggel nyújtotta át az egészségügy egyik legrangosabb kitüntetését.

Kitartás és hivatásszeretet

– A gondolkodás és a személyiség alakulása, változása mindig is érdekelt; az, hogy az agy és az idegrendszer funkciói, hogyan határozzák meg személyiségünket, és képességeink nagy részét, ezért a neurológiában és a pszichiátriában találtam meg szakmai érdeklődésemet az orvostudományon belül. A díj óriási megtiszteltetés számomra, nem tudom szavakba önteni, mi mindent jelent így a pályám végén – mondta dr. Wischán Elek, akinek 64 évig tartó töretlen gyógyító munkáját koronázza meg a mostani elismerés.

Nagykállóban az akkori Megyei Ideg- és Elmegyógyintézetben 1959 januárjában kezdett el dolgozni, a kórházban töltött évek alatt folyamatosan haladt előre a szakmai ranglétrán, neurológiából és pszichiátriából szakorvosi képesítést szerzett, és dolgozott igazságügyi orvosszakértőként is.

A pszichiátriai gondozó orvosaként betegek ezreinek lelki egészségére ügyelt. Az ambuláns ellátásban csak tavaly hagyta abba munkáját, országosan is egyedülálló, hogy valaki ilyen hosszú évekig praktizáljon, az egészségi állapota miatt az idén már nem vállalt feladatokat az intézményben.

Új irányzatok, új kezelések

Dr. Wischán Elek azt mondja: – a pszichiátriában az elmúlt hat évtizedben a legnagyobb szemléletváltást – a kezelésekben áttörést – jelentett az anatómia, a biokémia és a gyógyszertan rohamos fejlődése. A leíró pszichiátria helyét az organikus szemlélet vette át, a gyógyszerek előrevitték az orvosi terápiát, és szép eredményeket hoztak a gyógyításban.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában