Helyi közélet

2018.11.29. 14:35

Rigók és cinkék a dobogón

Nyíregyháza - Az utolsó ragyogó napsütéses őszi napokat tölthették madarak és madarászok társaságában azok, akik kilátogattak az E-misszió Egyesület hagyományos ősz végi madárgyűrűző táborbába a nyíregyházi Szelkó-tó mellé.

Nyíregyháza - Az utolsó ragyogó napsütéses őszi napokat tölthették madarak és madarászok társaságában azok, akik kilátogattak az E-misszió Egyesület hagyományos ősz végi madárgyűrűző táborbába a nyíregyházi Szelkó-tó mellé.

A négy nap alatt összesen 178 madarat fogtak be, majd engedtek útjára a természetvédők az adatok felvétele és a jelölőgyűrű elhelyezése után, Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember irányításával. Pontosabban csak 175 madár kapott gyűrűt, három példányt ugyanis a korábbi években már meggyűrűztek.

A programra számos érdeklődő – kisgyerekes családoktól a madarászat iránt komolyabban érdeklődő amatőr természetbúvárokon át a nyugdíjasokig – látogatott ki, akik testközelből megismerkedhettek az ősszel itt tartózkodó madarakkal és az ornitológia szépségeivel. A jó időben a tavon időző vadlúdtömeget, sokféle récét is alaposan szemügyre lehetett venni.

A befogott madarak közül - ami a számarányukat illeti - a dobogón a télen-nyáron nálunk tartózkodó fajok végeztek: a feketerigó (59 példány), kék cinege (53 példány), széncinege (30 példány). A következő leggyakoribb madár ugyanakkor egy csupán télire érkező vendég volt: a szőlőrigó. Ebből a látványos színezetű fajból hét egyed került kézre, ami szokatlanul magas szám. A kisebb énekesmadarak közül láthattak még több vörösbegyet, ökörszemet, hegyi fakuszt, zöldikét, egy-egy énekesrigót, nádi sármányt, erdei szürkebegyet és Európa legkisebb termetű madárkáját: a sárgafejű királykát.  A nagyobb termetű fajok közül is sikerült néhányat meggyűrűzni: egy-egy nagy fakopáncsot, szajkót, karvalyt és erdei fülesbaglyot.

Változatos volt tehát a fogás ezúttal is, viszont a süvöltő ezúttal – első alkalommal a Szelkó-tavi őszi madarászat történetében – kimaradt a felsorolásból. Ennek talán az lehetett az oka, hogy mindezidáig kivételesen enyhe volt az ősz, és ezek az északabbról érkező madarak még nem, vagy csak kisebb számban érezték szükségét, hogy elinduljanak a mi vidékünkre.

 


[related-post post_id="3981066"]

[related-post post_id="3847870"]

[related-post post_id="3961467"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában