Helyi közélet

2018.11.27. 13:15

Sanghaj nem feledi a Cantemus fesztivált

Nyíregyháza, Sanghaj -  A világ minden tájáról érkeznek énekkarok a kétévente megrendezendő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra. Így volt ez az idén augusztusban is. Érkeztek együttesek többek között Japánból, Kínából, a Dél-Afrikai Köztársaságból, a Fülöp-szigetekről. Sok-sok emléket visznek magukkal haza a kórusok tagjai, s az élmények mellett felidéződnek azok a dalok is, amelyek Magyarországhoz, illetve Nyíregyházához kötődnek.

Nyíregyháza, Sanghaj -  A világ minden tájáról érkeznek énekkarok a kétévente megrendezendő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra. Így volt ez az idén augusztusban is. Érkeztek együttesek többek között Japánból, Kínából, a Dél-Afrikai Köztársaságból, a Fülöp-szigetekről. Sok-sok emléket visznek magukkal haza a kórusok tagjai, s az élmények mellett felidéződnek azok a dalok is, amelyek Magyarországhoz, illetve Nyíregyházához kötődnek.

A napokban Sanghajban koncertet adott az ottani Donghua Egyetem énekkara is, s a műsorból visszaköszönt a Cantemus kórusfesztivál emléke is. Az egyetemi énekkar repertoárján ugyanis szerepeltek olyan dalok, amelyeket a kórusfesztivál miatt tanultak meg, s a koncert műsorfüzetébe is Nyíregyházán készült fényképet tettek.

A kétévente Nyíregyházán megrendezendő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál szervezői mindent elkövetnek, hogy a nagyvilágból ide érkező énekkarok jól érezzék magukat. Arról azonban valószínűleg már kevés visszajelzésük van, hogy a megyeszékhelyről távoli földrészekre hazautazó kórusok milyen örökséget is visznek magukkal, milyen módon és milyen formában gondozzák a magyar emlékeket és élményeket.

Már ismerősök voltak

Ezzel kapcsolatban kaptunk most tudósítást Sanghajból, ugyanis a kínai városban ösztöndíjjal tanuló nyíregyházi Magyar Sára részt vett az elmúlt pénteken a Donghua Egyetem kórusának koncertjén, s ez az énekkar szintén vendégeskedett augusztusban Nyíregyházán. Így aztán a magyar egyetemista és a kínai kórus tagjai már ismerősként köszönthették egymást Sanghajban.

Találkozás nemsokára

– Amikor megtudtam tavasszal, hogy jönnek kínai kórusok a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra, nagy örömmel vállaltam el az egyik kíséretét. Akkor még nem foglalkoztam azzal, hogy honnan jönnek, milyen kórusokról van szó, azonban júliusban kiderült, hogy felvettek a sanghaji Donghua Egyetemre, és egy fél éven keresztül ösztöndíjasként tanulhatom a kínai nyelvet. Ahogy biztossá vált az utazásom, érdekelni kezdett, vajon mely településekről is érkeznek a kínai kórusok. Nem hittem a szememnek, amikor megláttam, hogy az egyik kínai kórus éppen a sang­haji Donghua Egyetem kórusa… egyszerűen hihetetlen volt, hogy pont onnan jönnek, ahová én pár héttel később kiutazhatom – elevenítette fel az előzményeket Sára.

– Természetesen én lehettem a kísérőjük a fesztivál ideje alatt. Nagyon kedves volt mindenki a kórusból. A diákok többsége amatőr, korábban nem tanultak éneklést, egyszerűen csak szeretik a zenét, szeretnek énekelni. Minden héten kétszer találkoznak és lelkesen próbálnak. A Cantemus fesztiválon aranyminősítést kaptak és elnyerték a Kodály művek legjobb előadásáért járó díjat. Öt napja ismertem őket, de mérhetetlenül büszke voltam rájuk. A búcsúzás sem volt nehéz, hiszen a „zaijian” köszönés (,,nemsokára látjuk egymást”) nálunk tényleg így volt, nemsokára valóban találkoztam is velük.

Magyar, orosz, kínai dalok

– Augusztusban még Nyíregyházán, november 23-án pedig itt Sanghajban hallgathattam a koncertjüket. A hangversenynek a Shanghai Symphony Orchestra elnevezésű kulturális központ adott otthont. A modern épület nagyon emlékeztetett a budapesti Művészetek Palotájára. Több koncertterem is található az intézményben, a koncertet egy kisebb teremben rendezték meg. Két félidős hangversenyt adott a sanghaji együttes, többek között magyar, orosz, kínai dalok csendültek fel. Az énekkar a koncert műsorfüzetébe a nyíregyházi minősítő versenyen készült fényképét tetette bele. Visszaköszönt a Cantemus fesztivál Nyíregyházától több ezer kilométerre, hiszen ismét hallhattam az augusztusi gálaműsor összkari számaiként énekelt műveket, így Kocsár Miklós Jubilate Deo című szerzeményét és a Szörényi-Bródy: István, a király rockoperából jól ismert Felkelt a napunk, István a mi urunk kezdetű dalt is. Nem tagadom, hallgatva a közel hatvan kínai fiatal által énekelt ,,Szép Magyarország, édes hazánk” verssort, bizony, elérzékenyültem…

Vastaps és lelkes huhogás

– Az együttesben az ismerős arcok mellett sok új kórustaggal is találkoztam. A szeptemberben kezdődött tanévben sok új diák csatlakozott a kórushoz, akiknek ez volt az első fellépésük. Mindenki nagyon koncentráltan figyelte a karvezető, Leung Yuqao mozdulatait, de látszott rajtuk az is, hogy mennyire élvezik az éneklést. Nagy sikert arattak, a közönség vastapssal és lelkes huhogással ünnepelte a kórust. A koncert végén pedig még a közönséggel együtt is elénekeltek egy kínai dalt. Nagyon jó volt őket újra látni és hallani. Jó érzés volt, hogy mindenki úgy fogadott, mint egy régi jó barátot… – tette hozzá befejezésül Sára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában