Helyi közélet

2018.11.05. 13:32

Szakmaválasztás a modern technológia segítségével

Nyíregyháza - Tizennégy éves korban még nem könnyű szakmát választani, ehhez nyújtott segítséget a kamionos roadshow.

Nyíregyháza - Tizennégy éves korban még nem könnyű szakmát választani, ehhez nyújtott segítséget a kamionos roadshow.

Sokan vannak manapság, akik bármit megadnának érte, ha már az általános iskolás korú gyerekekről megmondhatnák, hogy legszívesebben milyen pályát választanának a jövőben. Mindez ugyanis nem csupán a továbbtanulás szempontjából fontos, hanem azért is, hogy egyfajta egyensúly jöjjön létre a munkaerőpiacon, és lehetőleg sehol ne alakuljanak ki hiányszakmák. Nyilván ez utóbbi miatt „lépett a gázra” az elmúlt időszakban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, ahol 2018-ban nem csupán reprezentatív pályaorientációs kutatásba fogtak, de létrehoztak, és október 13-án útnak is indítottak egy Szakmavilág elnevezésű kamionos roadshow-t. Ez a show ma Nyíregyházára érkezett, és két teljes napon át várja az általános iskolás gyerekeket.

– Az elkövetkező két napban közel 400 gyerek tekinti meg ezt a bemutatót, és próbálhatja ki magát négy ipar – a gépjármű-, az építő-, a könnyű és vendéglátóipar – szakmaterületen, méghozzá egy virtuális közegben, vagyis egy VR (virtuális valóságjáték) szemüvegén keresztül – árulta el lapunknak mindjárt az elején Nagyné Varga Katalin a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. – Mivel a mai fiatalok már készségszinten használják az okostelefont, az internetet és a számítógépet, úgy gondoltuk: mindenképpen célszerű ezeket az újdonságokat bevetni, rajtuk keresztül megmutatva, miért is lehet vonzó egy-egy szakma. Nyilván olyan területeket próbálunk népszerűsíteni, amelyek hiányszakmának számítanak, elsősorban errefelé orientálva a gyerekeket. Ugyanakkor arra is rámutatunk, hogy egy-egy szakmaterületen már nem ugyanazt jelenti dolgozni, mint 20 esztendővel ezelőtt. A számítógép használata szinte már mindenhol jelen van, és a modern technológiák a munkavégzés módját is átalakították – tette még hozzá az iparkamara képviselője.

Fontos elmondani, hogy a rendezvény gazdagítása érdekében a Nyíregyházi Szakképzési Centrumot, és annak intézményeit is segítségül hívták, amit Pájer Attila szakmai igazgatóhelyettes csak úgy kommentált: – Nekünk minden rendezvény fontos, amelyen az iskoláinkat és az általuk kínált szakmákat tudjuk népszerűsíteni.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában