Helyi közélet

2018.11.09. 17:05

Szellemi tőke a gazdaságért

Nyíregyháza - Folytatódik a magyar tudomány ünnepe a Nyíregyházi Egyetemen.

Nyíregyháza - Folytatódik a magyar tudomány ünnepe a Nyíregyházi Egyetemen.

Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora csütörtökön nyitotta meg a magyar tu­domány ünnepi sorozatának újabb konferenciáját, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerepét mutatta be a köz­gazdászképzés fejlesztésében.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a MNB megtisztelte bizalmával egyetemünket, és lehetőséget biztosít a pénzügyi és gazdasági képzés megújítására – mondta.

Felzárkóztatás és képzés

Az eseményen Palotai Dániel, a MNB ügyvezető igazgatója tartott prezentációt „Erős gazdasági fundamentumoktól a versenyképes gazdaságig” címmel, ahol kiemelte az országok gazdasági versenyképességének fontosságát, továbbá számszerűsítette a jelenlegi magyar gazdaság jellemzőit.

– Hosszútávú versenyképesség nem képzelhető el anélkül, hogy ne foglalkoznánk a szellemi tőkével – hívta fel a figyelmet Palotai Dániel. Noha az oktatási helyzetkép néhány nemzetközi felmérés szerint – mint a PISA vagy TIMSS – nem túl fényes az elmúlt időszak adatai alapján, az ügyvezető szerint azonban ezek a bizonyos mutatók jelzik számunkra, hol van még teendőnk.

A MNB kidolgozott egy 180 pontból álló felzárkóztatási programot, amelyhez megoldási javaslatokat is csatoltak. A felsőoktatás adatai szerint még mindig alacsony a reál területen tanulók száma, ugyanakkor a MNB felhívja a figyelmet a digitális készségek fejlesztésére és a duális képzés előnyeire is. A konferencia zárásaként dr. Dubéczi Zoltán, a MNB elnöki főtanácsadója átadta a bank kiválósági ösztöndíját 30 egyetemi hallgatónak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek.

Kiválósági ösztöndíj

Az MNB 30 000 forint összegű, 10 hónapra szóló ösztöndíjat ajánl azoknak a Nyíregyházi Egyetemen gazdálkodás és menedzsment alapképzésben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákoknak, akik az elmúlt 2 félévben min. 54 kreditet és a szakon előírt mintatanterv összes kreditjének időarányosan 90%-át teljesítették, az előző 2 lezárt, aktív félév számtani átlaga legalább 4,00 és az elmúlt 2 félévben tudományos, szakmai munkát végeztek.

GE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában