Helyi közélet

2018.11.26. 07:48

Szó sincs vasgolyóról vagy csíkos rabruháról

Nyíregyháza - Tájékoztatást adtak a rácsokon belül és azokon kívül zajló reintegrációs programról is.

Nyíregyháza - Tájékoztatást adtak a rácsokon belül és azokon kívül zajló reintegrációs programról is.

A büntetés-végrehajtási szervezet országos ismeretterjesztő programot indított útjára, melynek célja, hogy reálisabb képet adjon a büntetés-végrehajtás munkájáról, valamint lerombolja a fogvatartottakat és dolgozókat egyaránt érintő sztereotípiákat. A road show idei utolsó állomását Nyíregyházán rendezték. A Nyír Plaza-ba szombaton ellátogatók bepillantást nyerhettek a börtönök világába, illetve tájékoztatást kaphattak a rácsokon belül és azokon kívül zajló rendvédelmi és reintegrációs tevékenységekről; bemutatták a büntetés-végrehajtási szervezet múltját és jelenét, a különböző szolgálati ágakat, valamint a szakmai feladatokat.

– A falaink közt élő rabok gyakorlatilag száz százaléka részt vesz valamely reintegrációs programban, dolgoznak, vagy az intézet falain belül, vagy azon kívül. A fogvatartottak ruhákat, cipőket készítenek, ami lábbeli például most rajtam van, azt a balassagyarmati rabok készítették. Azok a fogvatartottjaink tanulni is tudnak, akik erre nyitottak és motiváltak – mondta Győri Levente bv. alezredes, bv. tanácsos, aki kiemelte: két és fél hónapja indították el ezt a rendezvénysorozatot, melynek célja, hogy lebontsák azokat a tévhiteket, miszerint a börtönökben csíkos rabruhában és vasgolyóval a lábukon élik mindennapjaikat a fogvatartottak, és nem kapnak mást, csak vizet és száraz kenyeret.

– Több mint tíz éve dolgozom informatikusként a büntetés-végrehajtásnál, azt gondolom, a régióban versenyképes fizetést kapok – fogalmazott lapunknak a sátoraljaújhelyi börtön alkalmazottja, Ignáth Tamás, akitől megtudtuk azt is: csak alkalomadtán találkozik rabokkal, számítógéppel annál inkább.

– Én nem a megjelenésemmel meg a fellépésemmel szereztem magamnak tekintélyt, sokkal inkább a szürkeállományomnak köszönhetően. 2008 óta vagyok állományban, úgy látom, mint bármely más cégnél a köz- vagy a versenyszférában, a büntetés-végrehajtásban is van perspektíva és karrierlehetőség, nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek – mondta a Nyír Plaza-ban megrendezett szombati road show-n Ignáth Tamás, aki 2005-ben a határőrségnél kezdett dolgozni, három évre rá került a bv-hez, és mint azt többször kiemelte: egy percre sem bánta meg.

A város szívében

– Remek a kapcsolat a nyíregyházi önkormányzat és a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézet között. Ennek több oka is van. Ugyan a város szívében helyezkedik el a börtön, mégis sokan nem is tudják, hogy ott van, ami szerintem pozitívum. Ezen felül a rabok a jóvátételi program keretében a Nyíregyházi Állatparkban és a megyeszékhely egyes iskoláiban, ahogy a köztemetőben is segítenek valamilyen formában. Tudtommal fiatal a jelenlegi állomány, már ami a börtön alkalmazottait illeti, de várják a szolgálatra jelentkezőket – mondta Andó Károly önkormányzati képviselő, aki dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester üdvözlő szavait is tolmácsolta a szombati toborzón, majd hozzátette: biztos benne, hogy a büntetés-végrehajtási intézet és az önkormányzat között megmarad ez a mostani remek kapcsolat.

Győri Levente bv. alezredes, bv. tanácsos a road show célját és annak hátterét igyekezett megvilágítani lapunknak. Az osztályvezető elmondta: két és fél hónapja indították el ezt a rendezvénysorozatot, melynek legfőbb célja az, hogy lebontsák a sztereotípiákat, melyek szerint a börtönökben csíkos rabruhában és vasgolyóval a lábukon élik mindennapjaikat a fogvatartottak, és nem kapnak mást, csak vizet és száraz kenyeret.

Népszerűsítik a szakmát is

– Ez a nyíregyházi az idei utolsó állomás, de jövőre újabb településeket szeretnénk felkeresni, mert feltett szándékunk, hogy bepillantást engedjünk a börtönök mindennapjaiba, információval szolgáljunk az embereknek, és népszerűbbé tegyük a büntetés-végrehajtást mint intézményi rendszert és mint szakmát – emelte ki Győri Levente, aki tudja, hogy az átlag ember számára a börtön egy zárt és misztikus világ, éppen ezért indult el ez az országos a road show, melynek a nyíregyházi a hetedik állomása volt.

– Szeretném kiemelni azt, hogy a falaink közt élő rabok gyakorlatilag száz százaléka részt vesz valamely reintegrációs programunkban, dolgoznak, vagy az intézet falain belül, vagy azon kívül. A fogvatartottak ruhákat, cipőket készítenek, ami lábbeli például most rajtam van, azt a balassagyarmati rabok készítették. Azok a fogvatartottjaink tanulni is tudnak, akik erre nyitottak és motiváltak. Volt, aki az általános vagy a középiskolát nálunk fejezte be, de hiányszakmákat (burkoló, festő, asztalos, pék) is oktatunk a büntetés-végrehajtási intézetekben. Azokat, akik a büntetési idejük végét töltik, fokozatosan igyekszünk felkészíteni a kinti életre, felkészítjük őket azokra a változásokra, amelyek a rács mögött eltöltött időszak alatt, azaz tizenöt-húsz év alatt a világban bekövetkeztek – közölte Győri Levente, aki Ambrus Attilát említette példaként, aki odabent tanulta ki a fazekasmesterséget, és azóta is abból él.

Szabadulás után munka

– Több multinacionális vállalattal is kapcsolatban állunk, melyek már bent foglalkoztatják valamilyen formában a rabot, s miután a fogvatartott szabadul, munkaszerződés várja őt és fel is veszik az adott céghez – említette a bv. alezredes, majd egy meglepő dologra terelte a szót: a büntetés-végrehajtásnak saját Youtube-csatornája is van, a „prison hungary” kereső szavakat beütve bárki megnézheti azokat a videókat, melyek ennek a zárt és misztikusnak tűnő világot igyekeznek közelebb hozni a hétköznapi emberekhez.

Győri Leventét megkérdeztük, hogyan áll jelenleg a férőhely-bővítési projektjük. Az alezredes elmondta: nem tettek le róla, országos szinten 102 milliárd forint áll rendelkezésre, de több esetben a vállalkozók túlárazták a pályázataikat.

– Bár fiatal az állományunk, nem árt előre gondolkodni és biztosítani az utánpótlást. Azt gondolom, versenyképes fizetést tudunk biztosítani a dolgozóinknak, aki pedig elhivatott és tanul, az még több pénzt vihet haza. Természetesen az a célunk, hogy belülről lépjenek szintet az emberek, de ha valaki kívülről érkezik és diplomája van, őt is tárt karokkal várjuk – tájékoztatta lapunkat Drotár Zsolt, a megyei büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka.

Nem hitte el a sztorikat

Tóth István Kisvárdáról utazott a megyeszékhelyre azért, hogy megtekinthesse a szombati road show-t. Mint azt lapunknak elmondta: van egy régi ismerőse, aki a 80-as években „élvezte” valamely hazai börtönünk vendégszeretetét. – Hihetetlen dolgokat mesélt a szabadulása után. Azt állította, hogy többször megverték őket. Annyira hihetetlen sztorikat adott elő, hogy nem is hittem el azokat… Tetszik ez a rendezvény, érdekel, milyen a börtönélet, persze nem a szó szoros értelmében – mondta tréfásan a kisvárdai férfi.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában