Helyi közélet

2018.11.12. 15:08

Szükség van a szakemberekre

Nyíregyháza - Dr. Nemes Attila gyárigazgató szerint ezek a kulcsszavak: csapatépítés, következetesség, autonómia-fejlesztés.

Nyíregyháza - Dr. Nemes Attila gyárigazgató szerint ezek a kulcsszavak: csapatépítés, következetesség, autonómia-fejlesztés.

„Az oktatási szintek és a generációk kapcsolata a szakképzéssel” címmel tartottak szakmai napot a Pangea Hotel konferenciatermében. A vendégeket Nagyné Varga Katalin, a megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára köszöntötte, majd dr. Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. gyárigazgatója beszélt a különböző korosztályok szakmai és anyagi elvárásairól.

Fizetés és a környezet

– Vannak ugyan árnyalatnyi különbségek a különböző generációk közt, de a leghangsúlyosabb még mindig a fizetés, a megfelelő munkahelyi környezet és a foglalkoztatás hosszú távú biztonsága – mutatott rá egy Randstad által készített felmérésre dr. Nemes Attila, aki hozzátette: a 18-24 év közötti alkalmazottak inkább azokat a munkahelyeket preferálják, ahol a munkáltató rugalmas munkafeltételeket és különféle továbbképzési lehetőségeket biztosít, ahogy a korszerű technológiákat is kihasználják.

– Az „Y” és „Z” generáció ismertetőjegyei a karriertervezés és a coaching, ezzel párhuzamosan elvárják azt, hogy a munkájuk és a magánéletük egyensúlyban legyen. Ők már digitális bennszülötteknek nevezhetők, rugalmasságot várnak el a munkáltatótól, önállóak, ha ezt megkapják, vállalják munkájukért a felelősséget – emelte ki dr. Nemes Attila, aki egy munkahelyi, azaz egy saját készítésű felmérésre is rávilágított akkor, mikor arról beszélt: korosztálytól függetlenül sokat nyom a latba a fizetés és az, hogy az ember milyen körülmények közt dolgozik.

– Vannak persze generációs különbségek, ám a munkáltató szemszögéből nincs olyan, hogy megtaláltuk a Szent Grált. A jó dolgozókat akkor lehet megtartani, ha a munkáltató rugalmas, továbbképzéseket szervez, illetve tudja kezelni a mai korral járó sokszínűséget. Ám mindezek mellett nagyon fontos a vezetői munka minősége is. Csapatépítés, következetesség, autonómia-fejlesztés. Ezek a kulcsszavak – emelte ki a Michelin Hungária Kft. gyárigazgatója, majd hozzátette: a munkaerő-piac állandó mozgásban van, változnak az elvárások, de ezek az elvárások nem elsősorban az életkortól függenek.

– A dolgozó részéről az egy normális elvárás, hogy el tudja vinni a gyermekét az óvodába, ehhez a munkáltatónak is valamilyen formában alkalmazkodni kell annak érdekében, hogy az alkalmazott magáénak érezze a céget – mondta a hétfői szakmai konferencián dr. Nemes Attila, aki zárásképp kihangsúlyozta: nem embereket, hanem csapatot kell építeni.

Szükség van szakemberekre

– Hiába nyer egyre nagyobb teret a robotizáció, a fejlődéshez elengedhetetlen az ember – hívta fel a figyelmet a szakképzés fontosságára Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, aki szerint a hatodik éve egyre jobbak a gazdasági mutatók, ennek fenntartására viszont meg kell találni a megfelelő szakembergárdát, ennek pedig alapfeltétele a jól működő szakképzési rendszer.

– Elkezdődött hazánkban egy bérfelzárkóztató program, ennek köszönhetően könnyebben megtalálhatják a munkavállalók a számukra megfelelő dolgozót – említette Dunai Péter, aki szerint a duális képzés révén is egyre népszerűbbek a hiányszakmák, a gyakorlati és az elméleti képzés aránya megfordult az előbbi javára, a tanulószerződések száma pedig meghaladja az ötvenezret.

– Az egy dolog, hogy felszerelik az iskolákat különféle digitális eszközökkel, ami jó, mert az úgynevezett „Z” generáció tagjai átlagban napi 160 on-line aktivitást produkálnak egy nap, de ezzel párhuzamosan a tanárokól is elvárható egyfajta szemléletváltás – fogalmazott Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában