Helyi közélet

2018.11.23. 11:23

Tények a magyar biogazdálkodásról

Nyíregyháza - A biotermékek reneszánszukat élik nemcsak Nyugat-Európában, de itthon is.

Nyíregyháza - A biotermékek reneszánszukat élik nemcsak Nyugat-Európában, de itthon is.

Az ökológiai gazdálkodást – ismertebb nevén a biogazdálkodást –, hazánk kiváló mezőgazdasági adottságai ellenére, még mindig kis területen művelik. Egy 2012-ben készült felmérés szerint az akkori területek csupán 2,6%-án folytatták ezt a tevékenységet. Eme gazdálkodási forma népszerűsítésére rendezte meg csütörtökön a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. a Biotermék Előállító és Beszállítói Program szakmai napját a Nyíregyházi Egyetemen.

Mitől lesz bio?

– Ez tulajdonképpen egy olyan gazdálkodási mód, amelyben olyan élelmiszereket állítanak elő, ahol a tápanyagokat nem terhelik növényvédő szerekkel és még a környezetet is óvják – magyarázza dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, a szakmai nap egyik előadója.

Az Európai Közösség jogszabályában részletesen ecseteli, hogy a termelés során mely szereket szabad használni. Ha ettől eltér a termelő, nem adhatja termékének a „bio” megnevezést. – Azoknak az anyagoknak a használatát engedélyezi igazából a rendszer, amiket őseink is használtak, ilyen például a kén vagy a réz, illetve ezeket egészítik ki modern eljárásokkal. A biológiai védekezéshez felhasználnak különféle vírusokat, baktériumokat, bizonyos esetekben rovarokat is, amelyek a növények biztonságát segítik. Innovációs technikákat is alkalmaznak, ahol a kamerával felszerelt gépezet felismeri a különbséget a gyom- és haszonnövény között – mondta el az ügyvezető.

Különbségek az árakban

– Világpiaci szinten nagyjából 50%-os felárral számolhat az, aki bioterméket vásárol. Itthon a fogyasztói árak még magasabbak, ennek pusztán piaci oka van – ennyiért is megveszik. Továbbá a biogazdálkodásban előállított termékek beltartalma magasabb, a terményhozama viszont alacsonyabb, ez is indokolja az árakat.

Magyarországon a ’80-as évek közepétől van kereslet a bioárukra, melyek 90%-a a nyugat-európai piacokon kerül eladásra, egy részük pedig kozmetikai termékek formájában jut vissza hozzánk.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában