Helyi közélet

2018.11.06. 15:21

Visszatekintésre is nyílt lehetőség

Kisvárda - A gimnázium joggal lehet büszke arra, hogy a stabilan jól teljesítő iskolák között tartják számon.

Kisvárda - A gimnázium joggal lehet büszke arra, hogy a stabilan jól teljesítő iskolák között tartják számon.

Az utolsó középiskolai tanévet jelző szalagot feltűzték a napokban a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium hat végzős osztályának a tanulóira is. Az ünnepséget az utóbbi évek hagyományainak megfelelően a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színháztermében rendezték meg.

Eredmények, sikerek

A szalagavató konferálásában közreműködő két 11. osztályos diák, Deák Dorka Gabriella és Pázmán Linda révén az iskola közelmúltjába is bepillanthattak az érdeklődők, hiszen egy ilyen ünnepség jó alkalom arra is, hogy felidézhessék az oktatási intézmény sikereit, eredményeit.

Mint többek között elhangzott, az iskola fennállásának 105. évében, vagyis 2016–ban a Magyar Tehetséggondozó Társaság szervezésében Kreatív klímával a tehetségekért címmel országos konferenciát tartottak, Bessenyei–emléknapot rendeztek, valamint meghirdették a Besi 105 pályázatot, amelynek eredményeként a tanulók művei közül több országos publicitást kapott. A vendégek megtudhatták azt is, hogy működik a Samsung Smart School interaktív tanterem, valamint az Öveges Program keretein belül létrejött Béres József Laboratórium. A Comenius, jelenleg futó Erasmus+, illetve az E–Twinning Program jó lehetőséget nyújt arra, hogy a besisek cserediák–programokban vehessenek részt. E programok keretében a diákok ellátogattak egyebek mellett Finnországba, Lettországba, Litvániába, Ausztriába, Görögországba és Szicíliába is. A Future Talents program egy olyan tanórán kívüli, tréning jellegű képzés, amely az üzleti angol nyelv elsajátítása mellett üzleti készségekkel és szemlélettel is megismerteti a diákokat. A gimnázium nemrég atlétikai centrummal bővült: a 400 méteres rekortán futópályán, illetve a fedett futófolyosón akár télen is lehet sporteseményeket szervezni.

Tehetséggondozó műhely

Az iskola – a megyéből egyedül – elnyerte a Minősített Tehetséggondozó Műhely címet, így annak a 38 intézménynek egyike lett, amely kiemelten törődhet tehetséges tanulók támogatásával. Az idén tavasszal rendezték meg az oktatási intézményben a Tudományos Diákköri Konferenciák Kárpát–medencei döntőjét. A felvételi pontokat is érő megmérettetésen az ország tudományos életének jelentős személyiségei is részt vettek. Nemrég az iskola elnyert egy közös szlovák–magyar interregionális pályázatot a királyhelmeci gimnáziummal karöltve. Ez a kis áttekintés is igazolja: a Bessenyei joggal lehet büszke arra, hogy az iskolák közötti összehasonlítás középiskolai rangsorában a kiemelkedő pedagógiai teljesítményű és stabilan jól teljesítő iskolák között tartják számon.

Ebben a tanévben az ünnepi szalagot 197 érettségiző diák viselheti majd. A szalagtűzés után egy negyedikes diák, Varga Annabella szavalt, majd az egyik „végzős” osztályfőnök, Juhász Béla köszöntötte a tanulókat, a vendégeket.

Hónapok óta készültek

A szalagtűzés méltóságteljes pillanatai után az eleganciáé és a kecsességé volt a főszerep: a végzős évfolyam tradicionális nyitótáncát láthatta a szépszámú publikum. A keringőt ezúttal is Petrásné Barkaszi Zsuzsanna tanította be. Közben a kulisszák mögött már izgatottan várakoztak a diáktársak, hiszen hónapok óta lázasan készültek arra, hogy a nézők elé tárhassák kreativitásukat, humorérzéküket, művészi érzékenységüket. Az osztályok műsora után az iskola tornatermében folytatódott az ünnepség zenével, tánccal, vidámsággal, itt rendezték meg 700 fő számára a hajnalig tartó táncmulatságot.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában