Helyi közélet

2018.12.28. 17:09

A cigány tánc mindent vitt a nyugdíjas ki mit tudon

Nyíregyháza - Látványos és jól kidolgozott cigány táncával első helyezést ért el a közelmúltban Nyíregyházán megrendezett VI. Nyugdíjas városi ki mit tud? tánc kategóriájában a Nyíregyháza-Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet Vadrózsa tánccsoportja, amelynek vezetője, Chrenkó Mihályné örömmel mesélt lapunknak a lelkes és fáradhatatlan csapat múltjáról, sikereiről.

Nyíregyháza - Látványos és jól kidolgozott cigány táncával első helyezést ért el a közelmúltban Nyíregyházán megrendezett VI. Nyugdíjas városi ki mit tud? tánc kategóriájában a Nyíregyháza-Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet Vadrózsa tánccsoportja, amelynek vezetője, Chrenkó Mihályné örömmel mesélt lapunknak a lelkes és fáradhatatlan csapat múltjáról, sikereiről.

Kolozsvárra is eljutottak

– 2011 őszén alakultunk meg, mindössze 8 taggal, ma már 12 női és 4 férfi táncosunk van. A klubvezető Tóth Ernőné, én a tánccsoportot irányítom. A táncokat, amelyek valamennyi fellépésünk alkalmával elnyerik a közönség tetszését, Ágoston Ildikó és Bíró József tanították be nekünk. A nyugdíjas Ki Mit Tud? vetélkedőkön három alkalommal az 1. helyen, három alkalommal pedig a szintén előkelő 2. helyen végzett a csoportunk. A nyertes táncjátékok címe: „Néveste”, „Kalocsai karikázó”, „Sírva vigadj, táncra fakadj!”.

– Részt vettünk az V. és a VI. Abigél Országos Minősítő Táncfesztiválon is, ahonnan senior D és C csoportban mindkét évben arany minősítéssel, tavaly pedig különdíjjal tértünk haza. Szerepeltünk a Szabolcs Néptáncegyüttes fennállásának hatvanadik évfordulójára rendezett ünnepi gálaműsorban, az együttes senior csoportjaként a Nefelejcs tánccsoporttal közösen a Kalocsai karikázót adtuk elő. Számos megyebeli településen színpadra léptünk már, sőt, pár éve a Kolozsvári Magyar Napokon a Cigány­élet című táncjátékunkkal arattunk sikert. A Nyugdíjas Expón bácskai üvegest jártunk – sorolta Chrenkó Mihályné.

Maguk varrták és hímezték

A Vadrózsák természetesen a nyugdíjas szövetség kulturális fesztiváljairól sem hiányozhatnak, évente többször ellátogat a tánccsoport a Kálvineum Idősek Otthona és a Szivárvány Idősek Otthonába is. Boldogan csatlakoztak be a „Helló, Nyíregyháza” programsorozatba, de nem csupán a felüdítő mozgásban lelik örömüket, a csoport rendszeresen részt vesz főzőversenyeken, ahol rendre kiváló eredményt érnek el a hölgyek és urak.

– A Nyíregyházán is sikert aratott cigány táncot korábban a gyulai Hőforrás ki mit tud?-on adtuk elő. Egy-egy tánc betanulása fél évet vesz igénybe; a tanításban nagy segítségünkre van Ágoston Ildikó, a gyakorlásoknál pedig Simon Józsefnére számíthatunk. Hetente két alkalommal találkozunk a sóstói Szabó Lőrinc tagintézmény ebédlőjében, és némi bemelegítés után órákon át próbálunk – folytatta a Vadrózsa tánccsoport vezetője, majd kiemelte: a Kalocsai karikázó táncukhoz maguk varrták és hímezték a kalocsai viseletet, és a táncosok valamennyien tagjai a Vidám nagyik énekkarának is.

Sírva vigadj, táncra fakadj!

Egyre gazdagodó repertoárjukban megtalálható a kendős „Életút” széki tánc, a „Bagi üveges”, a „Bácskai párnás”, a „Gyertyás” előadás, a már korábban említett „Néveste”, „Kalocsai karikázó” és „Sírva vigadj, táncra fakadj!” cigány táncjáték.


A VI. Nyugdíjas városi ki mit tud? helyezettjei

Vers, próza kategóriában:

1. helyezett: Juhász Erika

2. helyezett: Géczi Ferencné

3. helyezett: Szabó Veronika

Szólóének, kórus, hangszer kategóriában:

1. helyezett: Megyola Józsefné

2. helyezett: Nyíregyháza – Sóstófürdői - Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet

3. helyezett: Borbányai Margaréta Nyugdíjas Egyesület

Tánc kategóriában:

1. helyezett: Nyíregyháza-­Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet

2. helyezett: Senior Örömtánc Tánccsoport

3. helyezett: Alvégesi Tánccsoport

Különdíjat kaptak:

Hanuszik Sándorné, Varga Gergelyné, Majchrovics Jánosné, Jakab Sándorné, Csizmárné Kiss Julianna, Nyírség Tirpák Kulturális Egyesület, Alvégesi Nyugdíjas Egyesület, Alvégesi Nyugdíjas Egyesület Tánccsoportja, Puskár Imre, Borbányai Margaréta Nyugdíjas Egyesület Tánccsoportja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában