Helyi közélet

2018.12.05. 12:36

Az ónos eső égi átoknak számít

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ezekben a napokban fokozottabban kell figyelniük az autósoknak a csapadékos időjárás miatt.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ezekben a napokban fokozottabban kell figyelniük az autósoknak a csapadékos időjárás miatt.

Az ország különböző pontjain hullott csapadék az előző napokban, és az előrejelzések alapján a hét további részében is folytatódhat a tendencia. Lassúbb haladással kell kalkulálni, mivel akár ónos eső is nedvesítheti az utakat.

Megelőző sószórás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a síkosságmentesítési munkákon, ezzel együtt a közlekedőknek érdemes lesz fokozott óvatossággal vezetniük az ónos esővel érintett területeken.

A síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, azt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek. Ez ugyanakkor csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az esőzésből átforduló csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni.

Hernyótalp a tükörjégen

– Nagyon fontos, hogy a csúszásveszélyes időben ne túlozzuk el a sebességet, reálisan kell felmérni az útviszonyokat – jelentette ki Bordás Béla közlekedési és baleseti tudósító. – Ilyenkor egyértelmű, hogy már téli gumit kell használni, viszont ha tükörjéggel szembesülnek a közlekedők, akkor az sem jelent védettséget. Ha például hernyótalpas cipőben lépünk jeges felületre, könnyen elcsúszhatunk. Ugyanez a helyzet a kocsiknál is, csak ott más a következmény. Az ónos eső a kilátást is torzíthatja, hiszen ráfagyhat a szélvédőre. Nem véletlenül jégtelenítik például a repülőgépek szélvédőit is. Nem elég, hogy a járművezető jól lásson ki, aki mögötte jön, annak is át kell látnia a járművön, ezért is van szükség a páramentesítésre.

A látni és a látszani elvet szükséges folyamatosan szem előtt tartani. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy képtelenség minden egyes útszakaszt csúszásmentesíteni. A kanyarokhoz közeledve ne fékezzünk hirtelen! Ha hidakhoz vagy vasúti átjárókhoz érkezünk ilyen időben, körültekintőnek kell lennünk. Kalkuláljunk nagyobb menetidővel, és legyünk türelmesek, mert a közút veszélyes üzem. Ónos eső idején pedig különösen igaz ez a megállapítás.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában