Helyi közélet

2018.12.22. 19:35

Értékes nap a tőzsdén

Nyíregyháza - A nyíregyházi Zrínyi-iskola diákjai a pénzügyi világból kaptak ízelítőt Budapesten.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Zrínyi-iskola diákjai a pénzügyi világból kaptak ízelítőt Budapesten.

A több mint 100 esztendős a Zrínyi Ilona Gimnázium, a Pénziránytű Alapítvány bázisiskolája.

– Amikor az országban tizenegy iskola rendezhetett párhuzamosan egy tartalmas programot, a pénzügyi kvízjátékon a diákok pénzt nyertek. Természetesen mindezt a pénzügyi tudatosság fejlesztésére lehetett fordítani. Ezért is szerveztünk nekik egy budapesti karriernapot, mely során többek között bejutottak a tőzsdére, ahol a cégek életével, munkájával ismerkedtünk – említette Huszárné Kádár Ibolya intézményvezető.

Csokipénzt kaptak

A középiskolások közül a 12. d osztályos Nagy Dóra Felícia vállalta, hogy felidézi a fővárosi utat:

– Kicsit dideregve, de annál nagyobb lelkesedéssel indultunk el. Akkor még nem is sejtettük, hogy milyen érdekességekkel teli utazásban lesz részünk. Legnagyobb meglepetésünkre a Mikulás sem feledkezett meg rólunk: csokipénzekkel ajándékozott meg bennünket a pénzügyi kirándulás alkalmából. A buszos út hamar eltelt, mi pedig hirtelen a Budapesti Értéktőzsde bejárata előtt találtuk magunkat. Betekinthettünk abba a nekünk korábban teljesen ismeretlen és rejtelmes világba, amelynek egyetemi tanulmányaink után részeivé szeretnénk válni. Olyan kérdéseket válaszoltak meg ott az illetékesek, amit például a legismertebb felvételi portálon sem találtunk meg. Az előadás értelmezése, megemésztése volt talán a nap legnehezebb feladata, hiszen rengeteg új információ hangzott el. Megismerkedtünk a tőzsde alapvető működésével, a vállalatok gazdaságra gyakorolt szerepével. Előadónk elmesélte a saját tapasztalatait, és az egy­órás bemutató után képet készíthettünk a tőzsde legendás csengőjével, amelyet George Bush nemrég elhunyt amerikai elnöktől kapott ajándékba.

A következő állomásuk a Brick Visual építészeti látványtervező iroda volt, ahol felszabadult, barátságos légkörben fogadták őket.

– Akármerre néztünk, modern berendezések és profi, lelkes alkotók, szervezők és fejlesztők vettek bennünket körül – lenyűgöző munkamorállal. Megismerhettük a cég kialakulásának történetét, az ott dolgozók munkásságát, egy-egy projekt születését és későbbi sorsát, sőt, az egyik fejlesztő programozó személyes élettörténetét is meghallgathattuk – folytatta élménybeszámolóját a gimnazista.

Hálásak a szervezőknek

– Körbevezettek a fotóstúdióval, számítógépekkel és rajztáblákkal felszerelt szobákon, belenéztünk a különböző munkafolyamatokba. Erőteljes élmény volt a látogatás, hiszen a cég egy hiteles, mindennapi munkanapját kísérhettük figyelemmel.

A zsúfolt nap végén belecsöppentek a budapesti karácsonyi forgatagba, majd az Örkény Színházban megtekintették a Tóték című darabot.

– Ha visszagondolok a programokra, igazán hálásak lehetünk a szervezőknek, amiért biztosították nekünk az élményekben gazdag, felejthetetlen lehetőséget. Reméljük, hogy más végzős diákok is részesülhetnek a későbbiekben ehhez hasonló maradandó tapasztalatokban.

- LTL -


A piacképes termék

Felkeresték a Flying Objects Design Stúdiót is. A formatervező cég alapítói bemutatták a legsikeresebb projektjeiket, elmagyarázták nekik a design fogalmát és célját, és rávilágítottak arra: egy termék sikeressége nagyban függhet olyan tényezőktől, melyekre az átlagember elsőre talán egyáltalán nem is gondol.

– Érdekes volt belegondolni abba, hogy mennyi különböző szakterületnek kell együtt dolgoznia ahhoz, hogy piacképes termék kerülhessen az üzleteinkbe, vagy éppen kórházakba és más közintézményekbe. A bemutató végeztével bekukkanthattunk a tervezés helyszínéül szolgáló irodába, és megleshettük egy projekt 3D nyomtatóval készült makettjét is, amiről eddig szintén inkább csak hallhattunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában