Helyi közélet

2018.12.30. 17:13

Estéről estére kiül a határban a lesre

Nyírgelse - Olykor több órát is várakozik a vaddisznóra, máskor meg csak tizenöt-húsz percet kell a magasban töltenie.

Nyírgelse - Olykor több órát is várakozik a vaddisznóra, máskor meg csak tizenöt-húsz percet kell a magasban töltenie.

Bemutattuk már pár hete a Horgász, vadász oldalunkon a nyírgelsei Zoltai Lászlót, aki a Nyírbogát Hoportyó Vadásztársaság tagja. Akkor azt írtuk róla, hogy szenvedélyes vaddisznóvadász, olykor 8-12 órát is kint ül a lesen. Nagy szerencséje volt a közelmúltban, ugyanis csak 15-20 percet kellett várakoznia, mikor a vaddisznókonda megjelent.

Fehér volt a háttér

– A vadásztársaság fácán- és nyúlvadászatot rendezett azon szombaton, bizony alaposan elfáradtam, mire vége lett. Mégsem bírtam otthon maradni, mentem ki a lesre. Alig helyezkedtem el, úgy 15-20 perc múlva kocák jöttek ki az erdőből süldőkkel – elevenítette fel a vadászat pillanatait Zoltai László. – Ha a koca a süldőjével együtt van, akkor nem célzok rá. Most is kiválasztottam a legkisebb süldőt és terítékre hoztam. A lövésre a többiek futásnak eredtek, én gyorsan megtöltöttem a fegyvert, s a leghátul futó süldőt még sikerült eltalálnom, mielőtt beért volna az erdőbe. Mivel aznap havazott, szép fehér volt a táj, a disznók mozgását könnyű volt követnem.

A sertéspestis miatt sok az előírás, az elejtett disznóból mintát kell küldeni a hatóságnak. Sokan ezért nem is igen vadásznak vaddisznóra.

– Valóban plusz munkával jár mostanában a vaddisznó vadászata, de ez engem nem zavar. Amikor tehetem, kiülök a lesre. Az egyik éjjel például csak egy borzot láttam, vaddisznóval nem találkoztam. Pár napja is nagyon szép éjszaka volt, világított a táj a fehér hótól. Először őzek tűntek fel, majd egy koca is jött a három malacával. A malacok 6 hónaposak lehettek. Korábban már kétszer is láttam ezt a kocát a kicsinyeivel, de akkor még nagyon picik voltak. Lassan haladtak a szóró irányába, s az egyik malacot terítékre hoztam.

– Diánától, a vadászat istennőjétől kaptam karácsonyi ajándékba azt a malacot. ­Három lányom van egyébként, a középső gyermekem az istennő után kapta a Diána nevet – tette hozzá Zoltai László.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában