Helyi közélet

2018.12.19. 16:18

Felszámolnák a hátrányaikat

Nyíregyháza - A Csodavár nyitott szellemiségű közegében a közösségi együttműködés is gördülékenyebb volt.

Nyíregyháza - A Csodavár nyitott szellemiségű közegében a közösségi együttműködés is gördülékenyebb volt.

A felzárkóztatás-politikai együttműködési programját, annak megvalósítási lehetőségeit mutatta be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kedden, a nyíregyházi Csodavárban. A találkozót a megyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre köszöntötte, a program részleteiről pedig dr. Batári Henrietta, a hivatal felzárkózási munkatársa beszélt a családias közösségi együttműködést erősítő rendezvényen. Mivel a 36 hónaposra tervezett program már január elsejével elkezdődött, tapasztalatokról is be tudtak számolni.

Öt célcsoportra figyelnek

– A legfőbb célunk, hogy felszámoljuk a fogyatékkal élőket sújtó szolgáltatási hiányosságokat, tudáscserével, párbeszéddel, az eszközök összehangolásával, és egyéb esélyteremtő akciókkal. És nem csak a fogyatékkal élőknek, de a mélyszegénységben élő romáknak, időseknek, nőknek és a gyermekeknek is segítve – adta tudtul dr. Batári Henrietta. Az elmondottak érdekében rendezvényeket, team üléseket, valamint megyei felzárkóztató fórumokat szerveznek, kialakítanak egy kommunikációs csatornát a szervezetek és a települések között. Készítenek egy úgynevezett Szolgáltatási Út Térképet azokról a helyekről, ahol akadályba ütközik a hozzáférés, a megoldásra pedig a Megyei Esélyteremtő Paktum hivatott fókuszálni. A munkacsoportüléseken olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a lakhatás, a szegregáció, a gyermek- és a fogyatékos jogok vagy a kitörési lehetőségek.

Egyébként az sem volt véletlen, hogy a rendezvénynek éppen a Csodavár adott helyet, hiszen ha valahol jó gyakorlatot lehet találni, az éppen ez a ház, illetve a Rejtett Kincsek Down Egyesület. A szervezet elnöke, Kisari Károly részletesen bemutatta, miben egyedülállóak az országban, és hogyan tudják a kétségbeesett szülők „változásgörbéjét” a kiindulási pontnál – vagyis amikor szembesülnek a gondokkal – is magasabbra feltornázni.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában