Helyi közélet

2018.12.03. 15:15

Felújítás az esztétikum és energiatudatosság jegyében

Nyíregyháza - Modern távhőszolgáltatás nem képzelhető el modern hőközpontok nélkül.

Nyíregyháza - Modern távhőszolgáltatás nem képzelhető el modern hőközpontok nélkül.

Épületenergetikai korszerűsítésen esett át, és így az ország egyik legmodernebb szolgáltató együttese lett a Nyírtávhő Kft. olyan három, frekventált helyen lévő ingatlana, amely a cégnél dolgozók több mint 90 százalékának biztosít munkahelyet. Az ünnepélyes projektzárót hétfőn a központi örökösföldi telephelyen tartották, bemutatva természetesen a Népkert utcai központi irodaépületét és a Család utca 102. szám alatti található másik műszaki telephelyet érintő változásokat, átalakításokat is.

A Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatójának, Joó Lászlónak a bevezetőjéből már az ünnepi esemény kezdetén kiderült, hogy a beruházás TOP-os európai uniós forrásból, illetve az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, összesen 80 millió forintból valósulhatott meg. Ebből az összegből az épületek 15-20 centiméteres homlokzati, illetve lábazati hőszigetelést kaptak, megoldották a több szintes központok födémjeinek a hőszigetelését, a régi nyílászárókat új, három rétegű üvegezéssel ellátott műanyag nyílászárókra cserélték, két épületre pedig 38-38 darab, egyenként 270 wattos polikristályos napelemet szereltek. Mostantól a Család utcai hőközpont tömbje is jobban illeszkedik a városképbe, olyannyira, hogy még a helyben élők közül is sokan rá sem ismernek az egykori, barna kopolitüveges monstrumra.

– Innen, Nyíregyháza legnagyobb hőközpontjából látunk el mintegy 200 közületet és 1800 lakást, az utóbbiakban közel nyolcezer embert hővel és meleg vízzel úgy, hogy ide fut be a gázmotorok hőenergiája – mutatott körbe büszkén Joó László, elmondva azt is, hogy a közel 40 éve épült ingatlanokhoz eddig hozzá sem nyúltak, vagyis rájuk fért már a korszerűsítés.

Dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere ezúttal is csak dicsérni tudta az ország egyik legjobban működő cégét, ahol azon túl, hogy folyamatos a fejlesztés – legutóbb például egy 8,3 kilométeres fővezetéket raktak le –, újabb nagyfogyasztók bekapcsolásával a mostani beruházás mellett hálózatbővítés is történt.

– Sikerült az energiafelhasználást mikro- és makroszinten is mintegy 30 százalékkal csökkentenünk. Az épületeink hőigénye kevesebb, mint harmadára csökkent, ugyanakkor az üvegházhatású gázkibocsátás éves szintje is több mint 80 tonnával lett alacsonyabb – vette vissza a szót Joó László. – Az elmondottak eredőjeként mindhárom épület energetikai besorolása BB minősítésre változott. Ugyanakkor természetesen a legfontosabb célunk, hogy a fogyasztóink érezzék: azáltal is törődünk velük, hogy a szolgáltatás a csaknem 100 százalékban kiépült okosmérő-rendszernek és a biztonságos és környezetkímélő hőközpontnak köszönhetően még korszerűbb és biztonságosabb lett. Ráadásul a fejlesztéseknek köszönhetően a családok jelentős megtakarításokat is elkönyvelhetnek – hangsúlyozta az igazgató.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában