Helyi közélet

2018.12.09. 13:12

Hű marad megyénk horgásztavaihoz is

Kemecse, Szécsény - A munkája Szécsénybe szólította ifj. Fiola Györgyöt, de nem feledi a nyírségi vizeket sem.

Kemecse, Szécsény - A munkája Szécsénybe szólította ifj. Fiola Györgyöt, de nem feledi a nyírségi vizeket sem.

A horgászberkekben közismerten jól cseng ifj. Fiola György neve. Szenvedélyes horgászról van szó, aki rendszeresen részt vesz versenyeken, felkérésre tesztel botokat, s nyert már országos távdobó bajnoki címet is. A napokban a közösségi oldalán osztott meg fényképeket tokhalak fogásáról. A képek felkeltették kíváncsiságunkat, hogy hol is lehet ilyen szép halakat fogni, ezért felhívtuk telefonon.

Magasra ugranak

– Kaptam egy visszautasíthatatlan állásajánlatot Szécsényből, így ebbe a városba költöztem Kemecséről szeptember elején a családommal. Mint közismert, történelmi településről van szó, büszkén viseli a fejedelmi város címet. A Forgách–kastélyban látható a Kubinyi Ferenc Múzeum, s a kastélyhoz tartozik a park mellett egy tó is, amelyet éppen ebben az évben nyilvánítottak élménytóvá – mesélte el érdeklődésünkre ifj. Fiola György.

– A munkahelyem megismerése után természetesen az egyik legfontosabb tennivalóm az volt, hogy felvettem a kapcsolatot a helyi horgászokkal, valamint megismerkedtem a környék horgászati lehetőségeivel. Sok jó víz található a térségben, az előbb említett vártó autóval öt percre van a lakásunktól, így délutánonként is lemehetek oda egy–két órára. A szibériai tokhalak telepítésében már én is aktívan részt vettem, ezeket a halakat Százhalombattáról szereztük be. A nevük is jelzi, hogy a hideg, 10 Celsius fok alatti vízben jól érzik magukat. ­Feederbottal horgászom rájuk. Érdekes tulajdonságuk, amikor fárasztom őket, kiugranak magasra a vízből, némelyik képes akár 2 méter magasra is felugrani. Aki fogott már nagyobb méretű, 6–7 kilogrammos csukát, az ismerheti ezt a jelenséget, ­hiszen a csuka is fel szokott ugrani, amikor fárasztjuk. Csaliként használok saját bojlit, gilisztát, csontit. A legutóbbi fogáskor a saját bojlit és a csontit együtt használtam.

A kapcsolat nem szakad meg

Feltettük azt a kérdést is, ­vajon fog még ,,hazai”, vagyis Szabolcs–Szatmár–Bereg ­megyei vizeken horgászni?

– Természetesen. A kapcsolatom nem szakad meg a megyével, szeretnék majd hazamenni a különböző ­versenyekre is. Úgy tervezem, hogy december 22. és január 6. között ismét otthon leszek, s ha nem fagynak be a tavak, akkor mindenképpen ellátogatok majd Verbatanyára és a demecseri Rober–tóhoz – válaszolta ifj. Fiola György.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában