Helyi közélet

2018.12.22. 18:12

Karácsony az Angyal családnál

Nyíregyháza - Miután a fia név szerint is „Angyalként”, karácsonykor született, ő a középpont, őt köszöntik. Interjú Angyal Sándorral, lapunk nyugalmazott főszerkesztőjével.

Nyíregyháza - Miután a fia név szerint is „Angyalként”, karácsonykor született, ő a középpont, őt köszöntik. Interjú Angyal Sándorral, lapunk nyugalmazott főszerkesztőjével.

A közelmúltban töltötte be 80. életévét a Kelet-Magyarország rendszerváltás utáni első, a megyei napilap szerkesztőségét 13 éven át vezető főszerkesztője, Angyal Sándor. Az év végéhez közeledve a napokban egy rendhagyó beszélgetésre kértük fel a jó tollú jubilánst.

Hogyan élte meg ezt a szép, kerek születésnapot?

– Legnagyobb kincsem, családom körében ünnepeltünk. Fogorvos fiamnak három, tanárnő lányomnak egy gyereke van, így az unokáim sem hiányoztak, akik közül az elsőszülött lány végzett jogász, a többi fiú, s közülük már a legkisebb is túlnőtt engem. A remek vendéglátás feleségemnek köszönhető, aki banktisztviselői munkái mellett egész pályámon végig segített, s aki ragyogóan főz, ismeri minden családtag ízlését, kedvencét, jól el is fárad a nap végére… Gyerekkoromban Nagyecseden nem gyújtottunk gyertyát a születési évfordulókon, hiszen hatan voltunk testvérek. Mint az orgonasíp nőttünk fel, jórészt árván, mert a szüleink korán meghaltak. Ehhez képest szerencsés embernek mondhatom magam, hiszen az érettségi után egy héttel már a megyei lapnál voltam gyakornok, később munkatárs, rovatvezető, szerkesztő, majd főszerkesztőként jöttem nyugdíjba 66 és fél éves koromban. Más munkahelyem nem is volt egész életemben. Kivéve a Nyíregyházi Főiskolát, ahol címzetes docensként a sajtóetika óraadója voltam egy évtizeden át, mivel munka mellet én is jogi diplomát szereztem. Örömmel látom, hogy egykori hallgatóim közül néhányan már remekül írnak a mostani lapban vagy dolgoznak a helyi tévéknél. Aktív koromban nekem az első perctől a riport volt a műfajok királynője, mert abban nemcsak az örömöket, a sikereket, hanem a gondokat is be lehetett mutatni, s én szívem szerint a munkásembereket helyeztem a középpontba…

Mivel tölti nyugdíjas napjait az a média munkás, aki aktív életében csak kedvenc napilapja szerkesztőségében forgatta a tollat, irányította kollégáit?

– Talán egy hónapot pihentem, amikor megkerestek a kiadótól, hogy hiányolnak az olvasók, vállalnék-e írást külsősként. Örömmel tettem eleget a felkérésnek, s heti, kétheti rendszerességgel készítettem publicisztikákat és portrékat a megyei lapban közérdekű kérdésekről, a közösségért dolgozó neves szakemberekről. Tettem ezt akkor is, amikor bekopogott hozzám a betegség, amivel máig küzdök, egyelőre eredményesen. Persze nemcsak cikkeket írtam a lapba, Micsoda világ? címmel kötetet is kiadtam a Keletnél eltöltött fél évszázadról. Ebben idézem fel többek között, hogy miként lettem Váci Mihály és Végh Antal kedvelt barátja, lestem el az újságírás rejtelmeit Sipkay Barnától, dolgoztam együtt Ratkó Jóskával, Mester Attilával, Galambos Lajossal s természetesen Kopka Jánossal, és milyen sokat tanultam Margócsy József, Katona Béla és Almássy László tanároktól. Nyugdíjasként olykor felkérésre ülök a klaviatúrához, legutóbb például egykori középiskolám, a közgazdasági technikum százéves évfordulójára kiadott emlékkönyvbe kérték tőlem, idézzem vissza a Véső utcai kollégiumi éveinket. Egyébként az újságokból, az elektronikus sajtóból naprakész vagyok a megye, az ország és a nagyvilág történéseiből. Kocsit vezethetek, így segítek a bevásárlások alkalmával a feleségemnek.

Milyennek tartja napjaink Kelet-Magyarországát?

– Változnak az idők, az igények és a szokások is, s ez felismerhető a mai újságban. Nekem tetszik, hogy az egész lap színes nyomással készül, hogy nagyon sok hír, információ jelenik meg az oldalakon, a képek kiválóak, a példányszám, ha jól tudom, a legjobbak között van. Az is tetszik, hogy van sok olyan új megyei létesítmény, amiről tudósítanak, de sokallom a szalagvágást. Hiányolom a nap szépe rovatban a megyénkbeli lányokat.

Hol, s hogyan ünnepli az Angyal család a karácsonyt, s miként búcsúztatják az óévet?

– Miután a fiam, név szerint is Angyalként, karácsonykor született, ő a középpont, őt köszöntjük az ő családja körében. Ami a szilvesztert illeti, mi a feleségemmel már, ha úgy tetszik eltáncoltuk a táncainkat. Nekünk marad a rádió meg a tévé, a kabaré, nem úgy, mint a fiataloknak. Ez az élet rendje.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában