Helyi közélet

2018.12.29. 11:12

Másfél milliárd forinttal többet fordítanak a tiszalöki fejlesztésre

Tiszalök - A kormány 1,55 milliárd forinttal megemeli a tiszalöki vízlépcső és hajózsilip rekonstrukciójára fordítható összeget.

Tiszalök - A kormány 1,55 milliárd forinttal megemeli a tiszalöki vízlépcső és hajózsilip rekonstrukciójára fordítható összeget.

A fejlesztésre eredetileg 3,5 milliárd forintot fordítottak volna, a többlettámogatásnak köszönhetően a projekt 5 milliárd forintból valósul meg – olvasható a Magyar Közlöny idei 213. számában. A 2020-ban befejeződő beruházás célja egy átfogó fejlesztés és rekonstrukció annak érdekében, hogy a vízlépcső az árvízvédelemben, a folyógazdálkodásban, a megújuló energia hasznosításában és a vízellátás területén tovább tudja szolgálni a térséget.

A vízgazdálkodással érintett terület nagysága 200 ezer hektár. A projekt közvetett módon hozzájárul az árvízi veszélyeztetettség csökkentéséhez, ezen keresztül a klímaváltozás következtében gyakoribbá váló szélsőséges árvizek káros hatásainak mérsékléséhez is. E célok megvalósításához szükség van a duzzasztómű gépészeti berendezéseinek és tábláinak felújítására, a műtárgy beton szerkezeteinek átfogó vizsgálatára és javítására, a hajózsilip támkapuk átépítésére, a gépészeti rendszer felújítására, iszapkotró és továbbító rendszer kiépítésére.

A partbiztosítások és vezetőművek igen rossz állapotban vannak, ezért azok átépítése is indokolt, de elengedhetetlen a környező utak fejlesztése, kiépítése is.

KM


[related-post post_id="4068258"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában