Helyi közélet

2018.12.29. 09:50

Nagy durranás lehet az év utolsó éjszakája

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Magánszemély nem birtokolhat és nem is használhat petárdát!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Magánszemély nem birtokolhat és nem is használhat petárdát!

Ahogy a pezsgő és a virsli, úgy a különféle tűzijátékok is elengedhetetlen kellékei a szilveszternek. Az esztendő utolsó éjjelének közeledtével nem szabad megfeledkeznünk a pirotechnikai termékek biztonságos használatára vonatkozó előírásokról. Fontos tudni azt, hogy mely tűzijátéktermékeket birtokolhatjuk legálisan és hogyan használhatjuk azokat biztonságosan.

– Magánszemély továbbra sem birtokolhat és nem is használhat petárdát. A rendőrség a petárdát birtoklókkal és használókkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményez – tájékoztatta lapunkat Fehérvári Marietta, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

– Az egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat a 14 éven felüliek, a kettes pirotechnikai osztályba tartozókat a 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják és a használati utasításnak megfelelően felhasználhatják. A hármas pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 18 évnél idősebbek december 28–31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják – tette hozzá Fehérvári Marietta rendőr százados.

Nagy volt a forgalom

Nem meglepő, hogy az év utolsó napjaiban megélénkül a különböző pirotechnikai eszközöket forgalmazó üzletek forgalma, nem volt ez másképp a Búza téren sem. A tűzijátékokat árusító boltból kilépve Bíró Bence és édesapja, András elárulta: Vásárosnaményban fognak szilveszterezni, valamivel éjfél után szeretnék fellőni a most megvásárolt pirotechnikai eszközöket.

– Nem először tűzijátékozunk, mindig betartjuk az előírásokat – mondta Bíró András.

A tiszaberceli Laub család is bevásárolt az év utolsó éjszakájára, mint azt a családfő, Laub Zsolt kijelentette: a „játékszabály” szent és sérthetetlen, hiszen ki akarná az újév első napját a kórházban tölteni?!

– A fiam egész évben szófogadó volt, jól tanult, megérdemel egy kis durrogtatást, persze az észszerűség és az írott, illetve íratlan szabályok keretei közt – mondta Laub Zsolt.

– Öt éve árulok pirotechnikai eszközöket, de csak az első és a második osztályba tartozókat. Hogy mi a legnépszerűbb? Még mindig a sikolyrakéta viszi a prímet, abból is a durranós fajta. Ez 250 forintba kerül és 12 darab töltetet tartalmaz – avatott a részletekbe Vincze Miklós tulajdonos. Hozzátette: minden terméken van magyar nyelvű használati útmutató, ezt célszerű élesítés előtt elolvasni.

– Sokan viszik még a kis római gyertyát, ennek a 12-es csomagja 1690 forint, ezt is szeretik a fiatalok. Szerencsére évről évre egyre kevesebb a tűzijátékos baleset, köszönhetően a szigorúbb szabályozásnak és az ellenőrzésnek – zárta Vincze Miklós.

Konténerben is árulják

– A mostani trendekről még korai nyilatkozni, de tavaly nagyon vitték a Drakula, a Kobra és a Sziporka fantázia­névre hallgató telepeinket, előbbi kettő 9500 forintba, utóbbi pedig 2500 forintba kerül – mondta lapunknak a Szegfű utcán felállított konténer mellett Fecske László, majd hozzátette: ők értékesítenek 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket is. Ezek árai 30 ezer forinttól kezdődnek, az ebbe a kategóriába sorolt, s fel nem használt tűzijátékokat január 5-ig kell a vásárlás helyszínen leadni.

TG


[related-post post_id="4092224"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában