Helyi közélet

2018.12.01. 10:48

Nem árt felkészülni: Itt a kihűlés, fagyás és hirtelen rosszullétek időszaka

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az idősebbek hőérzete csalóka, hosszasan ne tartózkodjanak kinn a mínuszokban!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az idősebbek hőérzete csalóka, hosszasan ne tartózkodjanak kinn a mínuszokban!

Egy csésze ­forró tea, egy könnyű reggeli, réteges öltözet és a meleg lábbeli is kijár télen, mielőtt kilépünk a mínuszokba.

A zordabb időjárás – ugyanúgy, mint az extrém kánikula – a szív- és érrendszeri, valamint a magas vérnyomással küzdő betegeket veszélyezteti ­leginkább, az idősebbek ­szervezete ugyanis rosszabbul tolerálja az extrém időjárást.

– A hidegfront érkezése és az alkalmazkodás nagy hideghez még az egészséges szervezetnek is kihívás, a szív- és érrendszeri betegeknek nem megy gördülékenyen az átállás. Ezért a legfontosabb, hogy a krónikus betegek hosszabb ideig ne tartózkodjanak a szabadban, s öltözzenek fel rétegesen, óvják végtagjaikat a fagyástól – mondta dr. Dobos László háziorvos.

Változhat a gyógyszeradag

– Ilyenkor a szív sokkal nagyobb megterhelésnek van kitéve, a test motorja nagyobb erőt fejt ki annak érdekében, hogy a vér eljusson végtagjainkhoz, ahol lassul a keringés. A szív fokozott munkáját nem bírják a krónikus betegek, egyébként a magas vérnyomás önmagában is terheli a szívet, emellett a hidegben a vérnyomáskiugráshoz kapcsolódó panaszok is kiújulhatnak, ilyen a tarkótáji fájdalom, fejfájás és szédülés. Ajánlatos naponta többször megmérni és feljegyezni a vérnyomásértékeket, s a megszokott gyógyszeradagok módosítása is szükségessé válhat – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

Az idősebbek elfejtenek inni, a megfelelő mennyiségű folyadék, gyógyteák, vitaminok szükségesek a vírusos fertőzések elkerülésére, hiszen a légúti betegségekkel szemben is fel kell venni a kesztyűt, a 60 év felettiek az influenza elleni vakcinával védekezhetnek.

Kihűlés- és fagyásveszély

– A szervezet minden apró változása jelez valamit, ha baj van, időben fel kell keresni a háziorvost, ezt ne feledjék, akik gondozásra, kontrollra szorulnak – mondta dr. Dobos László, aki még egy fontos dologra felhívta a figyelmet.

– Óvatosan kell bánni az alkoholfogyasztással, mert „becsapja” a szervezetet. Hatására a bőr kipirul, az ember úgy érzi, felmelegszik a teste, és noha a testfelszín hőmérséklete megnő, a szerveké lecsökken – mondta, s hozzátette: a fagysérüléseknek különböző súlyossági fokozatai vannak, ha a szövetek is elhalnak, orvoshoz kell fordulni.

S, ami még nagyon fontos: a kihűlés nem csak az utcán, de a fűtetlen lakásban is bekövetkezhet, ezért az önel­látásra képtelen idősekre télen fokozottabban oda kell figyelni!

KO


[related-post post_id="4064931"]

[related-post post_id="4065690"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában