Helyi közélet

2018.12.28. 12:27

Nevetséges őrület vagy praktikus felszerelés a kutyapulcsi?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Fokozottan figyeljünk kedvenceinkre a téli séták alkalmával!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Fokozottan figyeljünk kedvenceinkre a téli séták alkalmával!

Gyökeresen megváltozott a hozzáállásunk kis kedvenceinkhez az elmúlt évtizedek alatt. Javarészt a fiatalabb generációk szokásai módosultak az állatokkal kapcsolatosan, de az idősebbeknél is megfigyelhető, hogy egyre inkább háziállatuk kedvében akarnak járni. A látvány lassan megszokottá válik: a hideg beálltával mind gyakrabban találkozunk ruhákba, kabátokba, cipőkbe burkolt négylábúakkal. Vajon egy újabb, tiszavirág-életű őrületről vagy praktikus felszerelésről van szó?

Tényleg szükséges?

A világ változásával az állattartási szokások is idomultak az új irányvonalakhoz. Az emberek tanyákról panelházakba költöztek, a lakás méretének csökkenése pedig hozzájárult a kis testű kutyák népszerűségének növekedéséhez.

– Régen a falvakban, tanyákon élő nagy testű, terelő vagy őrző-védő funkciót ellátó kutyák egész életüket a szabad ég alatt töltötték. Hozzá voltak szokva az időjárás viszontagságaihoz, ehhez pedig meg is volt a megfelelő „felszerelésük” – a meleg bunda. Manapság egyre több állat tölti a házban mindennapjait teljes értékű családtagként, ez pedig azzal jár, hogy érzékenyebbek lettek a hidegre, az esőre – ismertette álláspontját Horváth József, a Kurcz Állateledelbolt tulajdonosa.

– Gondoljunk csak bele: egy tacskó nemcsak rövid szőrű, de a hasa alig pár centiméterre van a fagyos talajtól. Ez a téli időszak szempontjából kedvezőtlen fizikai megjelenés könnyen megbetegedéshez, vagy az állat pusztulásához is vezethet megfelelő védelem nélkül – hívta fel a figyelmet Horváth József. Az ezekhez hasonló igények hívták életre a kutyák számára kialakított ruházatot. A gazdinak csak választania kell: meleg, esőálló kabátot szeretne, láthatósági mellényt keres, vagy megfelelő lábbelit a köves, terepi futáshoz.

Speciális és trendi

Hazánkban körülbelül 10 évvel ezelőtt növekedett meg a kereslet a kutyaruházati termékek iránt.

– Folyamatos a fejlődés a szegmensben, olyannyira, hogy Amerikában külön dizájnerek foglalkoznak a legkényelmesebb, legpraktikusabb darabok kialakításával. A hordhatóság mellett a kinézet sem utolsó, a kutyaruháknál is megvannak az aktuális trendek, az idén a neon színek és a pöttyös minták hódítanak. – ismertette a tényeket József.

A test védelme nemcsak a kis testű állatok kiváltsága. Minden kutyafajtának speciális kialakítású ruhákra van szüksége, amelyek figyelembe veszik a fajtajellegeket. Az állatok így védve lesznek az esőtől, az utakon lévő sótól és szennyeződésektől, miközben a ruhára csempészett fényvisszaverő csíkok az autósok számára is láthatóvá teszik őket.

– Ez biztonsági kérdés is, mind emberi, mind állati oldalról. Sokan butaságnak vagy nevetséges dolognak tarthatják ezeket a felszereléseket, a kutyalábbelikről nem is beszélve. Azt azonban kevesen veszik figyelembe, hogy régen nem sózták az utakat, az ebek nem a betonon, hanem a földúton közlekedtek. Az élettér változása pedig magával hozhat olyan újdonságokat is, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy négylábú barátaink egészségét megőrizzük.

GE

Címkék#kutya#tél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában