Helyi közélet

2018.12.07. 09:02

Tegyük szebbé a gyerekek karácsonyát!

Nyírtelek - A belegrádi óvodásoknak szánt ajándékokat december 20-áig fogadjuk szerkesztőségünkben.

Nyírtelek - A belegrádi óvodásoknak szánt ajándékokat december 20-áig fogadjuk szerkesztőségünkben.

Folyamatosan érkeznek a Manókert Tagóvoda gyermekei számára ajándékok, a nyírbogdányi Nagyidai Mihályné hatalmas táskányi meglepetéssel támogatta karácsonyi akciónkat. Az idén a belegrádi ovisok ünnepét szeretnénk emlékezetessé tenni, ehhez azonban olvasóink segítségére is szükségünk van. A kicsik nagyon szeretnek mindent, amiben kibontakoztathatják a kreativitásukat, ezért a legnagyobb örömet azzal szerezhetjük, ha színes ceruzát, vízfestéket, ecsetkészletet, színezőt, rajzlapot és színes papírt viszünk nekik, de nagyon szeretnének mesekönyveket, babákat, építőjátékot is. Az ajándékokat december 20-áig szerkesztőségünkben adhatják le.

Nagy napra ébredtek a Manókert Tagóvoda apróságai csütörtök reggel, hiszen régen várt vendég látogatott el hozzájuk: nem más, mint a Mikulás. A gyerekek hetek óta készültek a köszöntésére, lelkesen tanulták a verseket és a dalokat, sőt, ajándékot is készítettek a Télapónak. Persze, a piros ruhás, jóságos öreg sem érkezett üres puttonnyal.

– Még soha nem láttam ilyennek a gyerekeket! Hatalmas szeretettel fogadták a Mikulást, ragyogott a szemük, ölelték, csacsogtak neki és elhalmozták kérdésekkel. Minden érdekelte őket, hogy milyen az Északi-sark, a rénszarvasok, hogy tényleg annyira szereti-e a tejet, mint ahogy a mesékben is – sorolta Tóth Dóra, a tagintézmény vezetője, s hozzátette: természetesen a Télapónak mindenkihez volt néhány kedves mondata és egy-egy kis csomaggal is meglepte a kicsiket.

Gyermekközpontú nevelés

A belegrádi Manókert Tagóvoda két csoportjába összesen negyvenegy gyermek jár, akikről nagy-nagy szeretettel és odafigyeléssel gondoskodnak. Tóth Dórától megtudtuk: az óvodában közel tíz éve a projekt-módszerrel dolgoznak.

– A módszer kifejezetten a kicsik érdeklődésére, az óvónő és a gyermek közös tevékenységére építve nagyfokú szabadságot biztosít az ovisok számára. A mindennapi életből vett problémák, feladatok közös megoldásával saját elképzeléseik valósulnak meg. A gyermekekkel közösen választjuk ki a projektek témáját, az eszközöket, valósítjuk meg az elképzeléseinket és végül együtt értékeljük azokat. A módszer alapja, hogy ismerjük a gyerekeket, tudjuk, hogy a képességeik milyen szintűek, mi az, amit szeretnek, milyen élményeik vannak, egyáltalán van-e saját, otthonról, a családból hozott tapasztalatuk – ez általában sajnos elenyészően kevés –, vagy „csak” olyan van, amit az óvodában közösen éltünk, élünk át. Mindezt figyelembe véve választjuk ki azokat a témákat, amik érdekelhetik őket. Elhatározzuk például, hogy adventi koszorút készítünk, de miből? Felkínálunk nekik sok-sok lehetőséget, a gyerekek pedig eldönthetik, hogy milyen anyagokból és hogyan állítják össze a saját asztaldíszüket – árulta el a tagintézmény-vezető, megjegyezve: természetesen vannak szabályok és szokások, amiket be kell tartaniuk.

– A képességeik fejlesztésében a szülők keveset tudnak segíteni, ezért mi erre nagy hangsúlyt fektetünk, emellett az iskolába készülő gyerekekhez hetente egyszer jár ki fejlesztőpedagógus a szakszolgálattól, de logopédus és pszichológus is foglalkozik velük. Tagóvodánkban kiemelt feladat az esélyteremtés, dolgozunk az Esélyteremtő óvodai programban, mely elősegíti a társadalmi helyzetükből fakadó szociális és pszichés hátrányaik hatékony csökkentését, hogy könnyebben vegyék majd az iskolai akadályokat. Ebben alapvetően a szülők is partnerek, de megesik, hogy nehezen találjuk meg a közös nevezőt. Akadnak kirívó esetek is, de az évek alatt megtanultuk kezelni az ilyen helyzeteket – ehhez is szeretet és türelem kell.

Imádnak alkotni

A Manókert Tagóvodába nagyrészt hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családban élő gyermekek járnak. A kicsik imádnak rajzolni, festeni, egyszóval mindent, amiben kibontakoztathatják a kreativitásukat, de nagyon szeretik a mesekönyveket is. Arra kérjük olvasóinkat, segítsenek szebbé varázsolni a belegrádi gyermekek ünnepét. Felajánlásaikat december 20-áig adhatják le szerkesztőségünkben.

Aminek örülnének

A belegrádi Manókert Tagóvodába tizenkilenc kislány és huszonkét kisfiú jár. Szükségük lenne sálra, sapkára, kesztyűre, örülnének néhány pakli gyermekkártyának, játékbabának, mesekönyveknek, színezőknek, színes ceruzáknak, vízfestéknek, ecsetkészletnek, zsírkrétának, rajzlapoknak, színes és kartonpapírnak, ragasztónak, papírvágó ollónak, hurkapálcának, gyurmának és mindennek, amivel alkothatnak.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában