Helyi közélet

2018.12.08. 08:32

Tűzifával járulnak hozzá az otthonok melegéhez

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen már december 1-jén meg­kezdődött a tűzifaosztás a rászorulóknak.

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen már december 1-jén meg­kezdődött a tűzifaosztás a rászorulóknak.

A téli időszakban az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten igyekeznek tüzelőanyag-támogatást nyújtani az arra rászoruló családoknak.

– A fennálló rendelkezések alapján nálunk közel az egész község rászorulónak számít – árulta el érdeklődésünkre dr. Sértő-Radics István, Uszka polgármestere.

Az önkormányzat ettől a hónaptól háromezer mázsa tűzifát oszt ki." dr. Krizsai Anita

– A megyeszékhely évek óta háztartásonként három–öt mázsát biztosít a segítséget igénylőknek a NyírVV Nonprofit Kft. által kitermelt tűzifából – mondta dr. Krizsai Anita, a nyíregyházi önkormányzat szociális és köznevelési osztályának vezetője, s hozzátette: a tűzifaosztás december elsején megkezdődött.

– Célunk a krízishelyzet kialakulásának megelőzése azok esetében, akik nem tudnak mivel fűteni; számukra a legnagyobb hidegben biztosítsunk tüzelőt. A tűzifa eljuttatásában a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ – a rászoruló családok itt nyújthatják be igényüket – és a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. munkatársai vesznek részt – közölte kérdésünkre dr. Krizsai Anita.

– Az önkormányzat tervei szerint ettől a hónaptól háromezer mázsa tűzifát, továbbá 250 zsák brikettet oszt ki az központ javaslata alapján a NyírVV. A családonkénti négy mázsa tüzelőt a Tüzér u. 2–4. szám alatt vehetik át, tehát az elszállításról mindenki maga gondoskodik.

Szinte mindenki rászorul

Jászai Menyhért alpolgármester a nyíregyházi közgyűlésen kiemelte: folytatódik a téli rezsicsökkentés.

– Megjelent a kormányhatározat, amely nevesítetten rendezi ezt a kérdést Nyíregyházán is. Tüzelőanyagot biztosítunk azoknak a rászorulóknak, akik október 15-éig benyújtották az igényüket. Megkaptuk rá a keretösszeget, ez városunkban 1068 lakost érint 12 ezer forint értékben. Az érintettek természetbeni juttatásként – tűzifa, szén, tartályos gáz, olaj – kapják meg ezt a támogatást. A beszerzési eljárás után reálisan januárban tudjuk eljuttatni, átadni a családoknak ezeket a fűtőanyagokat.

Az uszkai önkormányzat az idén két részletben összesen 3,7 millió forint támogatást kapott, amiből több mint 200 köbméter tűzifát tudott vásárolni. Dr. Sértő-Radics István, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a tüzelőanyagot a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-től szerezték be az idén is, a fát január közepén osztják ki, egyrészt, mert a társaság decemberben csak az eredeti mennyiség felét tudta volna leszállítani, másrészt úgy tapasztalták, hogy mindig az év elején van a legnagyobb szükség a támogatásra.

– Az önkormányzati tűzifát elvileg családonként igényelhetnék meg az uszkaiak, de a képviselő-testület odafigyel arra, hogy a lakosonkénti egyensúly is meglegyen, azaz mindenki körülbelül ugyanannyit, megközelítőleg két mázsa tüzelőt kapjon. Ez arra is vonatkozhat, aki nem kéri hivatali úton a segítségünket, mert annak az önkormányzat igénylés nélkül is kiutalhatja a fát. Aki nem tud eljönni érte, annak kiszállítjuk, de az aprítást már mindenki maga oldja meg – tette hozz dr. Sértő-Radics István.

Közel száz köbméter

– Az önkormányzat túl van a pályázaton, az idén is sikerült bekerülnünk a szociális tűzifaprogramba. Egészen december 10-éig fogadjuk a lakossági kérelmeket, az igénylést a hivatalhoz kell eljuttatni, bővebb felvilágosítást itt kérhetnek az érintettek – ismertette Vilmos István, Vállaj polgármestere.

– A kérelmezést követően osztjuk szét a rendelkezésre álló tüzelőanyag mennyiséget, amit – úgy, mint más települések is – ebben a térségben a Nyírerdő Zrt.-től kapunk. Az előzetes kalkulációk szerint ezen a télen kilencvenhét köbméter tűzifa áll a lakosság rendelkezésére. Ami a rászorultságot illeti, Vállajon kilencven támogatásra szorulón fogunk tudni segíteni – tette hozzá a település első embere.

- KM -


Házhoz viszik a tüzelőt

– Az idén száztizenhárom köbméter szociális tűzifát osztunk szét az arra jogosultak körében Nyírcsászáriban – mondta el Zichar János. A település első embere hozzátette: több mint kétszáz háztartásba jut majd a tüzelőből a téli hidegben a képviselő-testület döntése alapján.

– Az önkormányzat gépkocsijával mindenkinek házhoz visszük a fát. Aki jelzi, vagy ahol úgy látjuk, hogy elkél a segítő kéz, kályhakészre hasogatják és bepakolják a tüzelőt a közfoglalkoztatottjaink. Különösen szívünkön viseljük az idősek, betegek hogylétét, így a rendőrséggel együttműködve rájuk fokozottan odafigyelünk – hangsúlyozta Zichar János polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában