Helyi közélet

2018.12.01. 18:18

Új gyógyszerek a láthatáron

Nyíregyháza - Új gyógyszerekkel kezelhetők a neuroimmunológia eredetű betegségek.

Nyíregyháza - Új gyógyszerekkel kezelhetők a neuroimmunológia eredetű betegségek.

A magyar tudomány napja alkalmából az idén Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója előtt tisztelgett a TIT Jurányi Lajos Egyesület.

Egy új gyógyszer évekre képes megállítani az SM betegség súlyosbodását." Dr. Habil Diószeghy Péter

– A kutatók széles körben egyetértenek azzal, hogy az ember jólétét hosszú távon egyetlen fontos tényező: az egészsége határozza meg. A mai 70 évesek – ha jól tartják magukat – akár tíz évet is letagadhatnak korukból, ez 30-40 évvel ezelőtt nem volt így. Köszönhetően az orvostudomány fejlődésének, nő a lakosság élettartama, s a kutatások révén egyre több, az elmúlt évszázadban ismeretlen betegséget lehet gyógyítani – nyitotta meg a találkozót prof. dr. Hajnal Béla az egyesület elnöke.

– Semmelweis újító volt, emberek millióinak mentette meg az életét azzal, hogy megoldást talált a kórházi fertőzések leküzdésére, egy egyszerű módszerrel: a kéz fertőtlenítésével.

Tudós harcosok

A történet 1847-ig nyúlik vissza, amikor Semmelweis legjobb barátja, kórbonctan tanára, Jakob Kolletschka meghalt Bécsben, akinek boncolási jegyzőkönyvéből rájött, hogy az a betegség, ami barátja halálát okozta, és az, amelyet gyermekágyi lázként ismertek, azonos. Felismerte tehát, hogy a szülő anyák halálát az orvosok okozzák azzal, hogy boncolás után átmentek a szülészeti osztályokra, s kézfertőtlenítés nélkül vizsgálták meg a nőket – idézett az orvos-tudós életrajzából dr. habil Diószeghy Péter neurológus.

– Semmelweis kezdetleges kórházi körülmények között alkotott nagyot, s hiába kételkedtek javaslataiban, kitartott elvei mellett, amelyek később bizonyítást is nyertek. Az ő „elszántsága” példakép mindazoknak, akik valamilyen, ma még talán hihetetlennek tűnő újításon dolgoznak – mondta Diószeghy doktor, majd a saját, a neurológia területéről említett korszakalkotó felfedezéseket.

Száguldó farmakológia

Arvid Carlsson, Nobel-díjas neurológust említette, aki Paul Greengard és Eric Kandellel az idegsejtek kommunikációját kutatták, célzottan a dopamin nevű ingerületátvivő anyag viselkedését. A svéd idegtudós felismerte, hogy a Parkinson-kórt a dopaminhiány okozza, s nemcsak az agyműködés jobb megértéséhez nyújtottak segítséget eredményeik, hanem a Parkinson-kór, a skizofrénia és a depresszió kezelésére alkalmas gyógyszerek elődjeit is ők alapozták meg kutatásaikkal.

– Harminc évvel ezelőtt a sclerosis multiplex (SM betegség) hallatán rögtön a tolókocsira gondoltunk, s az orvosi szakma sem feltételezte, hogy lesz olyan gyógyszer, ami bizonyos esetekben évekre képes megállítani a betegség tüneteinek súlyosbodását. Az új generációs készítmények, amelyek az immunrendszer túlműködését célzottan blokkolják, elérhetőek Magyarországon, nyíregyházi betegeket is kezelünk velük.

Az alapkutatásban és a terápiákhoz kapcsolódó farmakológiai háttérben is, az elmúlt 10 évben a neuroimmunológiában is rohamos fejlődés következett be. Az autoimmun betegségek jelentős részét a 20-as, 30-as éveikben járó fiatal nőknél diagnosztizálják; a kórképek két nagy csoportra oszthatók: az egyikben a központi idegrendszer sérül, a másikban a környéki idegrendszerben az ideg-izom közötti kapcsolatban találhatók eltérések.

Esély a kezelésben

– A tünetek nagyban hasonlítanak a sclerosis multiplex tüneteire, ezért sokáig odasorolták a Devic-szindrómát. Először 2007-ben diagnosz­tizálták az igencsak ritka kórt, ami a központi idegrendszert, a gerincvelőt érinti, és a látóideget támadja meg. Előrehaladott stádiumban teljes bénulást és vakságot okozhat.

– Évekig tesztelték a gyógyszert, amely a Devic-ben bénult betegek terápiájában segíthet, s lám, hamarosan patikai forgalomba kerülhet a szer – említette a példát a főorvos arra vonatkozóan, hogy a neuroimmunológia területén számos diagnosztikus és terápiás fejlődést jegyez az orvostudomány az elmúlt tíz évben.

- KO -


[related-post post_id="4054769"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában