Helyi közélet

2018.12.07. 09:50

Vasszorgalommal (sz)építették a 470 éves iskolát

Nyírbogát – A nyírbogáti iskola fő feladata immár 470 éve ugyanaz: nevelni, hitet és tudást adni, képességeket fejleszteni.

Nyírbogát – A nyírbogáti iskola fő feladata immár 470 éve ugyanaz: nevelni, hitet és tudást adni, képességeket fejleszteni.

- Az iskola nem pusztán tudást szolgáltató intézmény, oktat, nevel, értéket közvetít, felkészít az életre. Stabil alapokat ad ahhoz, hogy a diákoknak sikeres felnőtt koruk és boldog családi életük legyen. A bogáti iskola immár hosszú ideje így tesz – mondta dr. Sölch Gellért helyettes államtitkár csütörtökön a nyírbogáti általános iskola 470 éves alapítása tiszteletére rendezett ünnepségen.

„Nyírbogáton 470 éve még mindig hív és vár az iskola: hívó szavára elindul a bátor tanulni vágyók végtelen sora. Van köztük gyermek, ifjú s minden korból, hozzájuk küldöm most ezt a dalom: Buzgó erővel és vasszorgalommal tanuljatok! A tudás hatalom!” – zengte a buzdító szavakat a Vántus István Általános Iskola büszke diákja, Rizsák Enikő a nyírbogáti általános iskola 470 éves alapításának tiszteletére rendezett csütörtöki emlékünnepségen.

A rendezvényt nem csupán dr. Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Pesti Béla László tankerület-igazgató, illetve dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, a nagyközség polgármestere, hanem – az ünneplőbe öltözött diákok legnagyobb örömére – a Mikulás is megtisztelte jelenlétével!

– A feljegyzések alapján az idén 700 éves településünkön már az 1547/1548-as tanévben volt általános iskolai oktatás. Azóta rengeteg minden változott, de az a közösségi erő, amely egykor életre hívott egy intézményt, ma is élteti azt. Tisztelettel és köszönettel tartozunk mindazoknak, akik tudásukkal, tetteikkel segítették az oktatás jó ügyét, munkájukkal folyamatosan építették a „tudás házát”. Aligha kaphattunk volna szebb ajándékot a polgári kormánytól erre az évfordulóra, mint a várva várt iskolafelújítást, modernizációt – jelentette ki dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő a nyírbogáti iskola történetét bemutató kisfilm levetítése előtt.

Egykor és most

– A 470 év alatt rendszerek, törvények, rendeletek jöttek-mentek. A bogáti iskola ebben a jelentős változássorozatban azért maradhatott meg annak, amiért szeretjük, és amiért népszerű, mert fő feladatát soha nem tévesztette szem elől: gyermeket nevelni, hitet és tudást adni, képességeket és készségeket fejleszteni azoknak, akik az országunk jövőjét jelentik. Rengeteg sikeres és kiváló tehetséget indított útjára iskolánk, köszönhetően azoknak a pedagógusoknak, akik áldozatos munkájukkal megtanították és megtanítják az ifjakat mindarra, amire a gyerekeknek majd felnőttként lesz óriási szükségük – fogalmazott Száva Erika igazgató.

2015-ben megújult az iskola külső homlokzata, új burkolatot, nyílászárókat kapott az épület. Közel 400 millió forintból megépült a Bogát vezérről elnevezett tornaterem, a polgári kormány közel 837 millió forint pályázati forrással támogatta a Vántus István Általános Iskola infrastrukturális felújítását – hangzott el az emlékünnepségen.

– Meggyőződésünk, hogy az iskola értékteremtő és ­kultúrateremtő intézmény, s nem csupán szolgáltató központ. Hisszük, hogy a gyermekeket szeretni és biztatni kell, hogy egészségesen fejlődjenek. Iskolánkban igyekszünk biztonságot nyújtó érzelmi környezetet teremteni számukra a képességeik kibontakoztatásához – ­hangsúlyozta az intézményvezető.

Nem csupán tudást ad

Dr. Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár rámutatott: egy jó iskola – amilyen a nyírbogáti is – több, mint oktatási intézmény, a falaknak tanulásra motiváló és közösségformáló ereje van, ahol a szép eredmények, sikerek mellett életre szóló barátságok születhetnek, útravalóul pedig nem csupán lexikális tudást, hanem megannyi szép emléket, emberi értéket ad a végzőseinek.

– Nem véletlen, hogy a kormány a jelenlegi, családvédelmi konzultációjában a jelenlegi és a következő nemzedék sorsát is érintő, fontos kérdésekben számít az állampolgárok véleményére, így például arra, hogy a hazai demográfiai mutatóinkon migrációval vagy családtámogató intézkedésekkel kellene-e javítani.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában