Helyi közélet

2019.01.25. 11:48

11 halál... Dühödten tombol a „vörös kakas”

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Több száz lakástűzről tudnak a szakemberek, tizenegy halállal végződött az év első két hetében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Több száz lakástűzről tudnak a szakemberek, tizenegy halállal végződött az év első két hetében.

Csak az év első két hetében országszerte háromszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, huszonhatan sérültek meg a lángok között, tizenegy emberen pedig már nem lehetett segíteni. A legtöbb lakástűznél általában egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de naponta három-négy otthon sajnos teljesen megsemmisül a tűz miatt. Természetesen a sérülések, ahogy maguk a lakástüzek is megelőzhetőek néhány egyszerű szabály betartásával – mondta el lapunknak Dudás Szilvia, hozzátéve, hogy a tűzesetek 10 százaléka megyénkben történt.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője kifejtette: a közhiedelemmel ellentétben a sérüléseket, illetve a tragédiákat a legritkább esetben okozzák közvetlenül a lángok. A lakástüzek többségénél a mérgező füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz.

Hasznos a füstérzékelő

– Mindez megelőzhető lenne: egy jó minőségű füstérzékelő pár ezer forintba kerül, és tíz évig működik. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni.

– A statisztikák szerint lakástüzekben többnyire egyedül élő idős emberek veszítik életüket, például úgy, hogy elalszanak főzés vagy dohányzás közben. Olyan mértékű füstmérgezést szenvednek el, ami az életükbe kerül. Az idős, magányosan élő hozzátartozók számára hasznos lehet a már említett füstérzékelő, hiszen az hangos sípolásával a legmélyebben alvó embert is felébreszti – javasolta a szóvivő, majd így folytatta:

– Évente csaknem négyszáz lakástűz keletkezik amiatt, mert a tűzhelyen, vagy a sütőben felejtik az ételt. Érdemes főzés közben ébresztést beállítani, így biztosan nem feledkezik meg senki a készülő ételről. Egy normál készülék a konyhában a tűzhelyen rotyogó étel párájától is beindulhat, ezért célszerű a kombinált hő- és füstérzékelőt a fürdőszobába és a konyhába telepíteni. Ugyancsak sokan veszítik életüket a dohányzás miatt keletkező tűzben. Még ha lakásban gyújt is rá valaki, semmiképpen ne ágyban tegye, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy előbb alszik el, mint a cigaretta.

Ne házilag barkácsoljunk

– Sok tűz keletkezik elektromos zárlat miatt. Otthonunk elektromos rendszerét mindig szakember telepítse és ellenőrizze, a házilagos megoldások fokozott kockázatot jelentenek. Azokat a kisgépeket – hajvasaló, hajszárító, kávéfőző, mobiltöltő –, amelyeknek nem kell egész nap feszültség alatt lenniük, ne tartsuk áram alatt, ezzel a környezetünkért is teszünk. Sérült vezetéket, hibás hosszabbítót, elosztót soha nem szabad használni – foglalta össze a legfontosabb tanácsokat Dudás Szilvia.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában