Helyi közélet

2019.01.25. 15:32

360 fokos videó: Nézz körbe az anarcsi Czóbel-kúriában!

Anarcs - Szimbolikus időpontban érkeztünk az anarcsi Czóbel-kúriába: január 17-én, az épület egykori lakója, Czóbel Minka költőnő halálának 71. évfordulóján.

Anarcs - Szimbolikus időpontban érkeztünk az anarcsi Czóbel-kúriába: január 17-én, az épület egykori lakója, Czóbel Minka költőnő halálának 71. évfordulóján.

– A kis Minka itt nőtt fel, ez az épület adta neki azokat az álmokat, melyek majd a művészetében megjelentek – mondta el Kertész Zoltánné, a Czóbel Minka Tagintézmény tagintézmény-vezetője. – Megjelennek alkotásaiban a szobák, a bennük lévő bútorok és tükrök, a kúria sejtelmes hangjai, s nem hiányzik a park sem, amely a gyermekkori játékok színhelye volt.

Czóbel Minka 1855. június 8-án született Anarcson Czóbel Imre és Vay Éva Evelin gyermekeként, testvérei Emma és István. Minka oktatásáról magántanítók gondoskodtak, de a párizsi Sorbonne hallgatója is volt egy szemeszter erejéig. Kertész Zoltánné hozzátette: egy anekdota is fennmaradt ebből az időből, miszerint Czóbel Minka Marie Curie óráján is hallgató volt, amiből bár saját bevallása szerint semmit nem értett, de nagyon élvezte az előadást.

A Franciaországban eltöltött idő a költészetére is nagy hatással volt.

– Bekerült jó nevű irodalmi szalonokba, ahol megismerkedett a francia modern lírával – folytatta Kertész Zoltánné. – Verlaine-t az elsők között fordítja magyarra, megismerkedik a szimbolizmussal, melyet átültet a művészetébe. Tévesen mindig Ady Endrét emlegetjük a magyar szimbolizmus atyjaként, holott Czóbel Minka már jóval előbb képviselte ezt a művészeti irányzatot.

Az anarcsi kúria egyfajta emlékház szerepét is betöltve őrzi a költőnő szellemi örökségét. 2014-ben teljesen megújult az angolpark, az épületet azonban igencsak megrágta a történelem vasfoga: olyan mértékben rongálódott, hogy a falakat vissza kellett bontani, és eredeti állapotába újra felépíteni.

A kúriát mai formájában 2016 őszén adták át, egyszerre működik közösségi térként és emlékházként. Kiállítótermeiben többek között Czóbel Minka dolgozószobája és szalonok kaptak helyet, amelyekben a berendezés bár nem eredeti, de azt a miliőt idézi, melyben a költőnő élhetett.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában