Helyi közélet

2019.01.19. 11:39

A fogyatékkal élők beilleszkedését segítik

Nyíregyháza - Már évek óta dolgozik a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a Csodavár Nyíregyháza azért, hogy az egészséges gyerekekkel megismertessék a fogyatékkal élő társaik nehézségeit.

Nyíregyháza - Már évek óta dolgozik a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a Csodavár Nyíregyháza azért, hogy az egészséges gyerekekkel megismertessék a fogyatékkal élő társaik nehézségeit.

Ebben az egyik élelmiszerlánc is segítette őket, hiszen az elmúlt évben egy közösségi kezdeményezésen keresztül, több mint 12 ezer vásárlói szavazattal egy jelentősebb összeget nyertek programsorozatuk megvalósítására. A támogatásnak köszönhetően az öt hónapos időtartam alatt összesen közel 300 iskolást, óvodást és pedagógust értek el, 5 önkéntest vontak be a társadalmi munkába és nagyon sok emberhez jutott el társadalomformáló üzenetük.

– A Rejtett ­Kincsek Down Egyesület és a Csodavár Nyíregyháza már régóta foglalkozik tipikus fejlődésű gyerekek érzé­kenyítésével azért, hogy egy olyan társadalom kiala­kulását támogassuk, amibe a fogyatékkal élő gyerekek ­beilleszkedése hosszú távon jóval könnyebb – mondta el Kisari Károly, a Rejtett ­Kincsek Down Egyesület elnöke.

Elnyert támogatás

Az egyesület a „Láss másként és segíts, hogy gyermekeink egy elfogadóbb világban nőjenek fel” elnevezésű, családok és óvodások, valamint kisiskolások számára kifejlesztett érzékenyítő programsorozatával tavaly elnyerte az egyik ismert élelmiszerlánc 400 ezer forintos díját.

– Két éve indítottuk az Ön választ, mi segítünk kezdeményezésünket, ahol helyi, civil szervezeteket szerettünk volna támogatni. Vásárlóink egy kisfilm megtekintése után szavazhattak, mely egyesület nyerje el a támogatást – nyilatkozta Szabó-Benke Lajos, az élelmiszerlánc vezetője.

Speciális gyakorlatok

– A programban azt vállaltuk, hogy 5 hónap leforgása alatt 10 osztállyal és óvodás csoporttal ismertetjük meg azokat a nehézségeket, amelyekkel a fogyatékkal élő gyerekek a mindennapok során találkoznak. A különálló programjainkat olyan 3 és 10 év közötti gyerekekre szabtuk, akik megtapasztalhatták, hogyan közlekedik egy vak társuk, vagy mi okozhat gondot a koncentrációban egy értelmi fogyatékosnak. Reményeink szerint, ha kívülről láthatják ezeket a nehézségeket, akkor a későbbiekben mindamellett, hogy elfogadóbbak lesznek, az információk birtokában jobban tudják majd segíteni fogyatékkal élő társaikat – avatott be a részletekbe Kisari Károly.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában