Helyi közélet

2019.01.09. 08:27

A gázszerelők gyakran találkoznak olyan esetekkel, amikor egy hajszálon múlik a tragédia

Nyíregyháza - A gázszerelők csupán figyelmeztethetik, de nem kötelezhetik a fogyasztókat a csőcserére.

Nyíregyháza - A gázszerelők csupán figyelmeztethetik, de nem kötelezhetik a fogyasztókat a csőcserére.

Kis híján tragédiába torkollt egy családi vita Nyíregyházán: egy idős férfi megpróbálta a levegőbe repíteni a házat, amelyben a volt fe­leségével élt. A férj állítólag egy gyufával a kezében várta, hogy elegendő mennyiségű gáz jusson a lakás légterébe. Úgy tudjuk, a férfi nem tudta feldolgozni a válásukat, ez állhat tette hátterében.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette a hírt. – A Nyíregyházi Rendőrkapitányság közveszélyokozás kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 68 éves nyíregyházi lakos ellen. A rendőrök a férfit január 3-án gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették és indítványozták letartóztatását az illetékes ügyészségnél, amit javaslatukra a bíróság elrendelt – tájékoztatott a rend­őrség szóvivője, dr. Fedor Rita.

Elöregedett a régi

Szerencsére ritkán fordul elő, hogy valaki szándékosan „játszik a tűzzel”, vagyis készakarva idéz elő olyan életveszélyes helyzetet, amellyel önmaga és környezete életét is veszélyezteti, a lehetséges anyagi károkról nem is beszélve, a gázszerelők ugyanakkor időről időre találkoznak olyan esetekkel, amikor egy hajszálon múlik a tragédia, a tétlenség hátterében pedig jobb esetben a tájékozatlanság, rosszabb esetben a nemtörődömség vagy a pénz szűke áll.

Dankó Zoltánt, az egyéni vállalkozóként dolgozó nyíregyházi gázszerelőt nap mint nap hívják különféle hibaelhárításokhoz: hol a konvektorok, kazánok, hol a tűzhelyek igényelnek szakszerű beavatkozást a megyeszékhelyen. – A gázhasználat, akárcsak az autóvezetés, veszélyes üzem. Nagy körültekintést igényel, na és persze a szabályok, előírások maradéktalan betartását, hogy ne történjen semmi baj.

A hatályos jogszabály egyértelműen előírja, hogy a régi, flexibilis gázcsövek 4 éves „kihordási ideje” lejárt, azokat újabb, nyújtható, műanyag külsős, fémbetétes csövekre kell cserélni. Az intézkedés korántsem felesleges: a régi csövek belső burkolata megkeményedik, elreped, a fémsodrony kilyukad, nem ritka, hogy emiatt észlelnek gázszivárgást a lakásokban. Ilyen vezetékeket már nem forgalmaznak a boltokban, de sok háztartásban még ezeket használják. A kisebb-nagyobb javítások alkalmával figyelmeztetjük a házigazdákat a cserére, sokan élnek is a lehetőséggel, de nem kötelezhetjük őket rá, a fogyasztó akaratán, elővigyázatosságán, pénztárcáján múlik a döntés.

Kötelező, de mennyiért?

– Van egy miskolci cég, amelynek az alkalmazottai biztonsági felülvizsgálat címén megyénkben is felkeresik a gázfogyasztókat, és kvázi kötelezik az ügyfeleket a cserére, persze borsos áron. Nos, még ha a vezetékcsere indokolt és kötelező is, nem muszáj velük elvégeztetni a feladatot! Érdemes tájékozódni, több helyről is árajánlatot kérni, hiszen szabad árképzés, s piaci verseny van, és becsületes, megbízható, korrekt áron dolgozó szakembert bízzanak meg a feladattal – tanácsolta Dankó Zoltán egyéni vállalkozó.

SzA, PI


[related-post post_id="4100780"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában