Helyi közélet

2019.01.20. 17:24

A Magyar Kultúra Lovagja: Szeifried Zoltán

Kisvárda - A Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerte el Szeifried Zoltán festő–grafikus több évtizedes alkotó, hagyományőrző, értékteremtő munkásságát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.

Kisvárda - A Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerte el Szeifried Zoltán festő–grafikus több évtizedes alkotó, hagyományőrző, értékteremtő munkásságát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.

A díjat gála keretében január 19–én Budapesten a Stefánia Palotában adták át. A díj odaítélésének indoklásában szerepelt, hogy Szeifried Zoltán több alkotása látható az országon belül és kívül egyaránt, melyek egy részét adományként ajánlott fel a településeknek, önkormányzatoknak, egyházközségeknek. Nemcsak maga alkot, hanem át is adja ajándékként, az alkotás örömét és az ahhoz szükséges tudást.

Az elismerés indoklása

Művészcsaládba született. Az érettségi után pályáját a Hollóházi Porcelángyárban kezdte. 1979–ben Budapestre költözött, ahol a Cipőbolt vállalat, majd a Gobelin Háziipari Szövetkezet grafikusa lett. Munka mellett járt a Képzőművészeti Főiskolára és a Ferenczy Károly Képző– és Iparművész Körbe. Tevékenységét sikeres pályázatok és díjak mutatják. Témaköröket külön választva egyaránt érdeklik a bibliai témák, a csillagászat, tájak és csendéletek, a jelen és múlt, de nem utolsó sorban az ismert vagy ismeretlen világok emberi arcai. Művészi pályája rendkívül gazdag. 150–nél tartó csoportos kiállításai az I. kerületi Művelődési Házban kezdődtek. Itthon és külföldön 181 egyéni kiállítása teszi széles körben ismertté. Egyes képei és grafikai sorozatainak több száz alkotása a Kárpátaljai Magyar Főiskolától a Vatikáni Múzeumig számos helyen megtalálható. Alkotómunkája mellett példamutató a kutatómunkája, amelynek eredményeként igen gazdag ismeretanyagokat ad át. Többek között a tárlatlátogató megismerkedhet Szent Pál vagy Sándor Móricz életével, a Pesti srácok vagy az Aranycsapat történetével, az 1848–49-es szabadságharc vagy az I. világháborús hőseivel. Munkabírása eredményeként néhány tematikus sorozatai kötetben is megjelent. Életművének jelentős részét az alkotások, sorozatok témája szerint aktualitással rendelkező önkormányzatnak, intézménynek, templomnak vagy civilszervezetnek adományozza.

Ars poeticája: Minden megalkotható, ami az emberek tájékozódását segíti a világban, pozitív gondolatot közvetít, a jóra való hajlamot sugallja gondolkodásban és életvitelben egyaránt” Mottója: „Minden, ami pozitív”

 

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában