Helyi közélet

2019.01.27. 19:11

Az influenza a szívnek is árt

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Influenzajárvány idején megnő a szívinfarktus veszélye.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Influenzajárvány idején megnő a szívinfarktus veszélye.

Hivatalosan is influenzajárvány van hazánkban. A fertőzések az idén minden eddiginél erősebb tünetekkel jelentkeznek, több napig tartó 40 fokos láz is kísérheti a vírus okozta felső- légúti megbetegedéseket.

Az idén a Magyar Kardiológusok Társasága a szövődmények és a szívproblémák elkerülése érdekében hívta fel a figyelmet a védőoltás fontosságára.

Megterheli a szívet

Most is érdemes kérni a háziorvostól az ingyenes vakcinát! – szólítja fel a szív- és érrendszeri betegeket az egészségügyi szervezet, mert minden eddiginél erősebb tünetekkel járnak az influenzaszerű betegségek. A magas láz miatt felszökik a pulzus, ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek, megnő az oxigénszükséglet is, melyet a szervezet nem, vagy alig tud kielégíteni. Így könnyebben kialakulhat szívelégtelenség, szívroham vagy ritmuszavar.

A láz okozta kiszáradás is életveszélyes lehet, ilyenkor a vérünkben lévő kálium-, nátrium-, kalcium- és klorid-ion mennyisége felborulhat, ami szintén (akár halálos) szívritmuszavarokat okozhat. Az infarktusveszély növekedését az influenza okozta gyulladásos jelenségek is fokozzák, amelyek koszorúér-elzáródást válthatnak ki – emeli ki a társaság közleményében.

Érvek az oltás mellett

– Nagyon fontos, hogy mindenki, különösen az idősebbek és a szívbetegek oltassák be magukat az influenza ellen. Káros minden olyan mozgalom, ami ez ellen kampányol, mert a védelem valóban életet menthet. Egy beteg vagy idős szervezet nagyobb eséllyel is fertőződik meg, védtelenebb a vírussal szemben, sokkal jobban meg is viseli és nagyobb a kockázata az életveszélyes szövődmények kialakulásának (tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás), de még most is érdemes kérni a szívbetegek számára ingyenesen felvehető influenza­elleni vakcinát. Az oltóanyag megbízható – emelte ki dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára, és emlékeztet arra, hogy az Európai Kardiológusok Társasága által 2016-ban kiadott Kardiovaszkuláris Prevenció elnevezésű irányelv feltárja az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot.

Egyes tanulmányok szerint akár többszörösére is emelkedhet az influenza első 3 napjában a szívinfarktus és a stroke kockázata az arra fogékony populációban. Aki úgy dönt, hogy kéri az oltást jó, ha tudja, a védettség kialakulásához 2 hétre van szükség, addig is ne menjen zsúfolt, nagy tömegbe, ahol gyorsan terjed a járvány – hangsúlyozza közleményében a Magyar Kardiológus Társaság.

- KM -


[related-post post_id="4121437"]

[related-post post_id="4111806"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában