Helyi közélet

2019.01.26. 13:58

Az olvasók is alakítják a város kulturális életét

Nyíregyháza - Kerek évfordulót ünnepel jövő hétfőn a Jósavárosi Irodalmi Kör.

Nyíregyháza - Kerek évfordulót ünnepel jövő hétfőn a Jósavárosi Irodalmi Kör.

Tíz éve, 2009. január 28-án alakult meg – akkor még olvasókörnek nevezték – a városrész fiókkönyvtárának látogatóiból Simon Gabriella könyvtáros vezetésével a Jósavárosi Irodalmi Kör. Tagjai azt a célt tűzték ki, hogy rendszeres olvasással bővítik irodalmi ismereteiket, hogy minél szélesebb körben megismerjék a magyar vers- és prózairodalom remekeit.

Témavezetők, vendégelőadók

Az alakuló találkozáson Szabó Magda munkásságát vették górcső alá, majd az elkövetkező három évben minden hónapban egy-egy szerző, így Móricz Zsigmond, Wass Albert, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Bessenyei György vagy Kurucz Gyula műveivel és életútjával ismerkedtek meg. Voltak izgalmas témák, melyek tolmácsolására külső előadót kértek fel: dr. Csermely Tibor nyugalmazott főiskolai tanár az Árpád-házi szentek életéről beszélt, a reformáció emlékéve alkalmából Hidi László református lelkész a reformáció jelentőségét ismertette.

A fiókkönyvtárat 2012-ben bezárták, ezért új helyet kellett találniuk, ekkor távozott a kör vezetője is. Kis kitérő után a Jósavárosi Művelődési Házban folytatódtak a találkozók, a tagság pedig új vezetőt választott Vaskóné dr. Süle Ilona személyében, aki immár hét esztendeje irányítja az olvasókört. A megújult Nyírség Könyvtár Alapítvány vezetői 2016-ben kérték, hogy a csoport az egykori fiókkönyvtár szomszédságában működő intézményben tartsa foglalkozásait. A Jósavárosi Irodalmi Kör természetesen élt a lehetőséggel. Munkájuk nemcsak könnyebb, hanem színesebb és változatosabb is lett, a találkozók hangulatán sokat emelt a könyvtári környezet.

Őszinte érdeklődés

A csoport 2014-től aktívan részt vesz a megyeszékhely életében, több alkalommal kaptak helyet a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium versmondó versenyének zsűrijében, emlékműsorokkal, szabadtéri felolvasásokkal színesítik a városi rendezvényeket. Bekapcsolódtak a Jósavárosi Napok programjaiba, kulturális kvízjátékokat szerveznek. Örömmel tapasztalják, hogy a városrész lakói őszinte érdeklődéssel látogatják programjaikat.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában