Helyi közélet

2019.01.09. 11:06

Egyezséget köthet a vádlott

Nyíregyháza - A büntetőeljárási törvény újítása, az egyezségkötés az eljárás valamennyi résztvevőjének hasznos.

Nyíregyháza - A büntetőeljárási törvény újítása, az egyezségkötés az eljárás valamennyi résztvevőjének hasznos.

„Áll az alku?” Akár az ismert vetélkedő műsor címével is felvezethetnénk a tavaly életbe lépett büntetőeljárási törvény újítását, az egyezséget.

A Nyíregyházi Törvényszéken január 31-én bírálják el az első ilyen ügyet, ahol közel 108 millió forintra elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja az ügyészség a vádlottat, aki több éven keresztül fiktív számlákat könyvelt le cégénél, hogy elkerülje az ÁFA megfizetését. A vádlott a nyomozás során egyezséget kötött az ügyészséggel, beismerve a bűncselekményt, és befizette az adótartozását. Cserébe az ügyészség egy enyhének számító büntetés kiszabását indítványozta: 2 év felfüggesztett börtönbüntetést. Ezenkívül nem ellenezte az elítéléshez fűződő hátrányok alóli előzetes mentesítését sem.

Tárgyalnak a vádemelés előtt

Miért lehetséges ez? A 2018. július 1-jétől hatályos új büntetőeljárási törvény lehetőséget ad arra, hogy az ügyészség és a gyanúsított még vádemelés előtt tárgyalásokat folytasson a bűncselekmény beismeréséről, és annak következményeiről. A vádlott érdekében fellépő ügyvéd részvétele kötelező. Az egyezség tárgyát képező bűncselekmény tényállását, és annak jogi minősítését az ügyészség határozza meg – jelen esetben azt, hogy mikor, hogyan, és mekkora adótartózást halmozott fel a vádlott, és hogy ez a cselekménye többek között 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő költségvetési csalásnak minősül. Ez nem képezheti az alku tárgyát.

– Abban viszont megegyezhetnek, hogy ha az elkövető beismeri a bűncselekményt, és egyéb kötelezettségéket is vállal (pl. az okozott kár megtérítését vagy más bűnügy felderítését elősegíti), akkor milyen büntetés kiszabását fogadja el az ügyészség. Ha bármilyen okból nem jön létre az egyezség, az ügyész az ezzel összefüggésben keletkezett iratokat, bizonyítékokat nem használhatja fel, és még a bíróságot sem tájékoztathatja a sikertelen egyezségkötésről.

Költségeket takarítanak meg

– Az egyezségkötés a büntetőeljárás valamennyi résztvevőjének hasznos. A bűncselekményt beismerő vádlott egyszerűbb eljárás keretében enyhébb büntetést kap, a sértett kára rövid időn belül megtérül, a hatóságok pedig az eljárás lerövidülésével időt és költségeket takarítanak meg – tájékoztatta lapunkat Sterné dr. Deák Andrea, a törvényszék sajtószóvivője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában